A TV műsorok linkelése sem legális?

A mai TorrentFreak egyik vezető híre, hogy a február óta működő, egyre népszerűbb TVGorge.com oldal, ami különféle televíziós sorozatok megtekintését teszi lehetővé oly módon, hogy szervereken való bárminemű tárolás nélkül más internetes forrásokat felkutatva azokat linkeli vagy streameli. A TorrentFreak írása szerint legalább 128 sorozat 5500 epizódja, kb. 10.000 videó fájl, 60.000 link segítségével volt elérhető az oldalról, havi átlag 3 millió felhasználó látogatása mellett.

A Kánaánnak az vetett véget, hogy az MPAA hivatalos értesítési és eltávolítási levelet küldött az oldal üzemeltetőinek, akik ennek hatására tulajdonképpen az összes, ellenőrizetlen forrásra utaló linket eltávolították, és most már csak ellenőrzött, hivatalos források fellelésében fognak közreműködni.

Jogilag ugye érdekes a helyzet, mert kérdéses, hogy valóban jogsértő volt-e a TVGorge üzemeltetése. Mivel ennek az esetnek sem teljesen publikusak az adatai, ezért csak nagyon szolidan tudom én is azt mondani, hogy valószínűleg, hiszen ha jogellenes tartalmak hozzáférhetővé tételét végzi egy adott szolgáltató (az Egyesült Államokban a nyilvános előadás, a public display jogába ütközően), akkor ezzel tette a másodlagos felelősség tétele alá sorolható. (Vö. az isoHuntos bejegyzésemmel.) Ennek a közreműködői felelősségnek a megállapítása nem okozhat gondot, és első ránézésre az európai elektronikus kereskedelmi jogból is ismert kimentési okok (az Egyesült Államokban a Digital Millennium Copyright Act által nyújtott "safe harbor" rendelkezések) sem alkalmazhatók e téren, főleg a streaming esetén.

Arra már korábban szintén utaltam, és úgy tűnik, hogy ez a megállapítás tarthatónak tűnik: a 2010 a streaming alapú tartalom-megosztás éve lehet. Most a TVGorge valószínűleg "jó útra tér", de ne legyenek kétségeink afelől, hogy nem ő az utolsó, aki az ilyen szolgáltatással megpróbálkozott.

Update #1: a HVG szemezgetett ebből a bejegyzésből. Megtisztelő!

Címkék: , , , , ,