Rendőrségi sajtóközlemény warez ügyben

Békés Gergely kollégától nemrég kaptam egy rendkívül hasznos linket. Ebben a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóközleménye olvasható, amely warez szerverek lefoglalásáról, és a megindított eljárásról szól. Érdekes és érdemes olvasmány. A megdöbbentő az írásban az, hogy a feltételezett bűnszervezet legkevesebb 741 millió forintos illegális bevételre tett szert az sms-es fizetéssel működő oldalak üzemeltetésével. Ami ebben a sokkoló, hogy nagyjából ennek kétszeresét költhették a "fogyasztók" a szolgáltatás igénybevételéhez, hiszen a teljes összeg kb. fele a mobilszolgáltatóknál marad.

Mindezek fényében már csak az a hihetetlen, hogy ez "csupán" 43 szervert érintő akció volt, és mennyi másik szerver lehet működésben. Illetve mennyi olyan szolgáltatás működhet, amelyik ingyenes.

Békés Gergely szerint a fenti 741 millió amúgy a legális zeneipar éves bevételével nagyjából megegyezik. Ez nem semmi...

A híradás morbiditását adja viszont, hogy a feltételezett bűnszervezet vezetőjének "külföldön bekövetkezett halálesete részleteinek tisztázása érdekében nemzetközi bűnügyi jogsegély van folyamatban."

Címkék: , ,