Google-Verizon paktum a netes semlegességről?

Az alábbi linkeken érhető el az Index, illetve a New York Times (hát mit ne mondjak, valószínűleg a magyar írásnak a teljes forrását jelentő) cikke (de a korrektség megkívánja, hogy a szerzője utal is a New York Times-ra), amelyek egyaránt a netes semlegesség feloldására is alkalmas, tervezés alatt álló Verizon-Google paktumról szólnak.

A paktum lényege az lenne, hogy az ISP különféle technikai eszközökkel operálva, a netes semlegességet gyakorlatilag felszámolva "fizetős csomagok" bevezetését tervezi, egyes oldalakat elérhetetlenné tenne, illetve csak fizetés ellenében tenné elérhetővé stb. A lényeg, hogy a nagy halak feleszméltek, hogy a kezükben van, mit lássunk, olvassunk, hallgassunk, és úgy fest, hogy egyre inkább azon agyalnak, hogy meg is lépjék ennek kontrollálását. [Ha nem is politikai értelemben, mint ahogy azt Kína teszi a Google blokkolásával (ugyancsak a NYT egy korábbi, de elég friss írása erről itt), hanem inkább kapitalista módon, haszonmaximalizálási célból.]

A paktum, amellyel szemben - teljesen jogosan - egyelőre nagy a felháborodás, nem feltétlenül vetít előre pozitív jövőképet az internetezők, de akár még a szolgáltatók/reklámozók számára sem.

Update #1: Mindezek ellenére egy érdekes írást tett közzé a TorrentFreak augusztus 13-án. Ők rendkívül "aranyos" módon úgy fogalmaznak, hogy a fenti paktum, illetve a Google egyáltalán nem sérti meg a netes semlegességet - mivel netes semlegesség jelenleg sincs. A szerző (kizárólag az USA-ra koncentráló) megállapításai szerint ugyanis a Verizon és az AT&T már jelenleg is korlátozza a torrent oldalak elérhetőségét wifi szolgáltatásaik keretében. A TF bejegyzését érdemes olvasgatni (itt), de azért némi fenntartással érdemes kezelni az álláspontjukat.

Címkék: , , , , ,