Tanulmány a három csapásról

Eszjéééóóó kollégától kaptam egy rendkívül hasznos linket, amelyen Johnny Ryan és Caitriona Heinl kutatók írása olvasható (PDF verzióban az anyag alján, vagy az alábbi linken is elérhető). Ebben összefoglalják azon országok helyzetét, ahol akár állami jogalkotás révén, akár a jogosultak és az ISP-k között létrejött megállapodás formájában már létezik valamilyen fokozatos válasz rendszer.

Így olvashatunk Franciaországról, egy keveset az őket másolni igyekvő olaszokról, a brit Digital Economy Billről, az új-zélandi csiki-csukiról, a működő rendszerrel bíró Taiwanról és Dél-Koreáról, illetve röviden az ACTA-ról.

Az anyag igazán hasznos része az, amikor a fájlcserélésben érintett fogyasztók adatainak gyűjtését végző technikai eszközökről írnak a szerzők, ezek ugyanis sok vitára adhatnak okot. Például a DtecNet Ausztráliában bírósági "megerősítést nyert", habár a rendszer lényege, hogy az adatgyűjtő maga is le- és feltöltővé válik. Vitatható helyzet, hogy a jogellenes eszközökkel szerzett bizonyíték jogszerű lehet-e... Ha azt mondom, hogy magát a fájlcserélést is azért nem tartom jogszerűnek, mert megítélésem szerint jogellenes tartalomról "jogszerű magáncélú másolat" nem készíthető, akkor gondolom sejthető, mi a véleményem a DtecNet ilyesfajta adatgyűjtési praktikáiról...

A tanulmány mindenesetre hasznos és kötelező olvasmány a három csapás/fokozatos válasz intézménye iránt érdeklődőknek.

Címkék: , , ,