Guilty verdict!

A hét végén megérkezett a hír (és itt egy másik): a The Pirate Bay jó ideje húzódó ügyében a fellebbviteli bíróság bűnösnek találta Peter Sundet, Frederik Neijt és Carl Lundströmöt. (Gottfrid Svartholm betegsége okán távol maradt a tárgyalástól, így vele szemben még nem szabott ki szankciót a bíróság.)

A döntés alapvetően két irányba módosította az első fokú ítéletet: egyrészt a kiszabott szabadságvesztés büntetéseket csökkentették (ez jelenleg 4 és 10 hónap között mozog: Neij 10, Sunde 8, Lundström 4 hónapot kell, hogy rács mögött töltsön), a kártérítés összege azonban jelentősen emelkedett. Az első fokú bíróság fejenként kb. 905.000 USD kártérítés megfizetésére kötelezte a négy eredeti terheltet. A most meghozott döntés értelmében a három elmarasztalt személy kb. 5 millió eurót kell, hogy egyetemlegesen megfizessen. A bíróság megfogalmazása szerint azért, mert a fellebbviteli fórum sokkal inkább meggyőzőnek találta a szórakoztatóipar kárát igazolni igyekvő bizonyítékokat.

A folytatás borítékolható: az ügy a Legfelsőbb Bíróságig fog menni, habár intő jel, hogy a Svéd Kalózpárt elnöke (Rick Falkvinge) kijelentette: "a per politikai volt, a megoldás is politikai lesz". Hogy mire kíván itt utalni, hamarosan kiderül. Habár mivel a Kalózpárt épp nincs bent a svéd parlamentben, az EU Parlamenti két képviselői hely pedig ehhez kevés lesz. E képviselők egyike, Christian Engstrom, szerint az eljárás megmutatta, hogy az alsó és felső bíróságok egyaránt a szerzői jogosultak barátai, s "e korrupció sajnálatos módon oda vezet, hogy napjainkban Svédországban nem lehet szerzői jogi perekben fair eljárást lefolytatni". A Le Quadrate du Net oldal szerzője szerint a döntés arra világít rá, hogy az elavult svéd szerzői jogi törvény rendelkezéseinek alkalmazása a társadalom egészére nézve hátrányos következményekkel jár.

(150. bejegyzésem volt ez!)

Update #1: És hát mi is lehet ennek a leglátványosabb következménye: börtönt mindenkinek! Legalábbis a svéd ügyészség már ilyenben is gondolkodik. Ez azért meglepő...

Címkék: , ,