Már nem a BitTorrent a piacvezető

...címmel jelent meg egy blog bejegyzésem az ESZERINT hasábjain egy szempillantással ezelőtt. Az írás elsősorban arra kíván reflektálni, hogy mostanság, legalábbis az adott oldalak látogatottságára tekintettel (tehát nem az adatforgalom alapján) a DDL oldalak átvették a vezetést a BitTorrent oldalakkal szemben fájlcsere fronton.

A bejegyzés így szól:
A RapidShare, 2005-2006-os beindítása után, villámgyorsan berobbant a fájlcserélés jelenségével foglalkozó kutatók és gyakorlati szakemberek tudomásába. A DDL (direct download link) szolgáltatás (más szavakkal cyberlockers vagy one-click-hosting) ugyanis a P2P alapú fájlcseréléshez képest még biztonságosabb, rejtettebb módját biztosítja a szerzői jogilag védett tartalmak megosztásának. (Persze érdemes jelezni: a DDL nem csak illegális célokra használható, sőt!)
Több korábbi kimutatás is világosan jelezte e technológia rohamos térnyerését. Az ipoque interenetes tanulmányai szerint míg 2007-ben a DDL szolgáltatások piaci részesedése 4.29% volt, addig 2008 során már 10.26%-ot tett ki piaci arányuk. (Az ipoque újabb kutatási anyagot sajnos még nem tett közzé.) Egy nagyon friss svéd tanulmány, amely az anonimitást biztosító szolgáltatások (online anonymity service, OAS) tárgykörében íródott, rávilágított, hogy a jogérvényesítési irányelv svédországi implementációját követően nem csupán az OAS, hanem a DDL oldalak népszerűsége is megugrott (a Sprend oldal látogatottsága megduplázódott).
Mindezek fényében tehát nem meglepő, hogy úgy fest: a DDL megelőzte a P2P alapú fájlcserélés eddigi piacvezető technológiáját, a BitTorrentet. Legalábbis egy szemszögből. "Szinte még ki sem hűlt", olyan új a MarkMonitor tanulmánya, amely szerint a három dobogós "digital piracy" weboldal első és harmadik helyezettje (Rapidshare és Megaupload) DDL szolgáltató. A MarkMonitor szabadalmaztatott szoftvere azt állapította meg, hogy a Rapidshare oldalt naponta (!) 32 millióan, a Megauploadot pedig 13 millióan látogatják (éves viszonylatban 11.8 és 4.9 milliárd látogatás). A MarkMonitor a felmérés során az Alexa webes információs cég adataira támaszkodott.
A felmérése azonban több ponton sántít. Hiába a relatíve hosszan bemutatott metodológia, azt például nem tudjuk meg, hogy konkrétan milyen kulcsszavakra kerestek rá. Ennek ugyanis különös jelentősége lehetett volna. Mivel a DDL oldalakra csakis korlátozott méretű fájlokat lehet feltölteni, szemben a P2P alapú fájlcserélő oldalakkal, ezért elképzelhető, hogy a kulcsszavas keresés e ponton torzítást eredményezett. A kutatás egyebekben is csupán 22 kulcsszó mentén monitorozta a weblapokat.
Ugyancsak nehezen érthető, hogy a MarkMonitor miként tudott ilyen tetemes előnyt kimutatni a Rapidshare javára a Megaupload ellenében, miközben az Alexa adatai szerint (mai lekérés szerint) az előbbi oldal a világ 77. leglátogatottabb oldala, miközben a Megaupload a 68!
Mindezektől eltekintve azonban úgy fest, hogy a weblapok látogatottsági aránya alapján a DDL oldalak valóban megelőzték a BitTorrent fájlcserélő oldalakat. A TorrentFreak múlt heti híre szerint az öt legnépszerűbb torrentoldal az Alexa rangsorában így fest (a TorrentFreak január 5-ei információi és a mai adatok szerint - érdemes a változást is nézni!!!): 1. TPB (76./77.), 2. Torrentz (164./215.), 3. Isohunt (194./216.), 4. Kickasstorrents (289./362.), 5. BTjunkie (299./356.). Ehhez képest a TOP100-ban megtalálható DDL oldalak helyezése (ugyancsak mai lekérdezés szerint): Hotfile (57.), Mediafire (63.), 4shared (66.), Megaupload (68.) és Rapidshare (77.). (És minden bizonnyal magam sem mindet vettem észre...)
Persze ha jól értelmezem, az Alexa statisztikái az adott domainek látogatottságára épül. Ez messze nem biztos, hogy bizonyítaná a DDL oldalak dominanciáját az adatforgalom mértéke terén is. (Így például a DDL oldalak egyelőre nehezen hiszem, hogy alkalmasak lennének Blu-Ray lemezek hatékony terjesztésére, hiszen azok túlzottan is nagy terjedelműek.)
Záró gondolatként álljon itt, hogy mind Németországban (OLG Düsseldorf, legfrissebben lásd itt), mind az Egyesült Államokban bírósági szinten nyert rögzítést, hogy a Rapidshare szolgáltatása ab ovo nem jogsértő. (Persze a német gyakorlat még igen ingatag, az OLG Hamburg rendszeres jelleggel épp ellenkező előjellel dönt; legfrissebben lásd itt.) Ez a tény, illetve a fentiekben bemutatott tendencia azonban komoly figyelmeztetés a jövőre nézve, hogy erős változások várható fájlcsere fronton, mind a kínált szolgáltatások, mind a fogyasztói szokások, mindaz ezekre adott/adható jogi válaszok terén. (Utóbbi kapcsán: az Infokommunikáció és Jog c. folyóirat 2010/6. számában jelent meg egy ezzel kapcsolatos tanulmányom.)

Címkék: , , , , ,