Meglepő hazugság

Az egyik kedvenc digitális szerzői jogi témám a sampling, amiről ezen a blogon, ha ritkán is, de szoktam bejegyzéseket posztolni. A témával kapcsolatos előadásaim egyik legfontosabb eleme a Jay-Z által feldolgozott "Hard Knock Life" című betétdal az Annie című musicalből.


Íme a kérdéses hangfelvétel:Csupán a biztonság (és az összehasonlíthatóság) kedvéért álljon itt egy videó ugyancsak a YouTube-ról, ami a kérdéses forrásművet tartalmazza (bár konkrétan nem épp ezt a felvételt samplingelte Jay-Z, mivel ez szemlátomást a musical filmes változatából van kiemelve, de a jelen pillanatban ez mellékes, a lényeg hallható).


És akkor a meglepetés! A Fair Use Lab nevű oldal, amely az amerikai szerzői jog egyik legfontosabb tételével, az általam is gyakran vizsgált (még a disszertációmban is külön fejezetet kapó) fair use teszttel kapcsolatos információkat, eseteket, érdekességeket gyűjt csokorba, egy interjú részletet közölt nemrég, amiben Jay-Z beismerte, hogy amikor a fenti dal elkészítéséhez kért engedélyt az eredeti jogosultaktól, hazudott nekik azzal kapcsolatban, hogy az Annie mennyire fontos, meghatározó eleme volt a fiatalkorának. A hazugság szerint a musicalt élőben is látta a Broadway-n. Gyakorlatilag nem, és mindent csak kitalált, hogy megkapja az engedélyt a felhasználásra. Jay-Z szavaival élve:
"GROSS: So in other words, you lied a little bit in order to get the rights.
JAY-Z: Yeah, it was, you know, it was a bad lie for a good reason."
Hát nem tudom... Egy olyan jogrendszerben, ami notóriusan szeret pereskedni, ez a beismerés talán túlzottan is bátor. Nekem viszont hasznos információ, s mikor legközelebb ismét előkerül e dal az óráimon, újabb történettel tudom majd színesíteni a kurzus kereteit.

Címkék: , , , ,