Erősít a HENT

Új idők jöhetnek a fájlcserélés elleni küzdelemben. Legalábbis erre utal, hogy a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) fókuszába emelte a szerzői jogok online környezetben való megsértésének kérdését.

A múlt héten megtartotta első ülését az újjáalakított HENT. Itt az elmúlt két év tapasztalatainak az összegzését követően új célkitűzéseket jelöltek meg a testület tagjai. Idézet a HENT honlapjáról (a nyelvtani hibákat nem javítom):
A Testület döntött arról, hogy a következő két negyedévben kidolgoz a Kormány részére egy olyan hamisítás elleni stratégiát, amely az évtized közepéig tartó időszakra határozza meg a hamisítás kínálati és keresleti oldalának a csökkentését is megcélzó cselekvési programot. Kiemelt hangsúlyt helyeznek a szellemitulajdon-védelmi ismeretek közoktatásba építésére, az interneten elkövetett jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételére, valamint a fogyasztókra nézve legveszélyesebb hamisítások, így az élelmiszerhamisítás és a gyógyszerhamisítás visszaszorítására.
Az ITCafén olvasható egy bejegyzés, ami a témával foglalkozik. A HENT titkárától, Tóth Zitától, a következőket tudta meg az ITCafé munkatársa:
Az internetes kalózkodás visszaszorítása, a fájlcsere szabályozása hangsúlyozottan meg fog jelenni a cselekvési programban. Jelenleg még csak a kiindulási tézisek vannak meg, a kormány számára javasolni tervezett konkrét lépésekről egyelőre nem lehet beszélni.
Ugyancsak az ITCafén olvasható Tóth Péter Benjámin véleménye a lehetséges alternatívákról (előfizetői díjba integrált átalánydíj vagy három csapás). Erről ő nemrégiben írt az ESZERINT blogon. (Illetve legfrissebben lásd Békés Gergely hasonló tárgyú bejegyzését ugyanott az átalánydíj kontra fokozatos válasz témakörben.) Rendkívül szomorú, hogy a fenti hír Indexes átvétele olyan alaptalan irányba vitte tovább az információkat, amely elsősorban a hozzá nem értésnek tudható be. Érdemes elolvasni a fentiekben tett Tóth Péter Benjáminos nyilatkozat utóéletet. (Aki teheti, olvassa el a sznobizmus nevű blogon posztolt bejegyzést is, és jutalmat kap, aki a legtöbb pontatlanságot és tárgyi tévedést találja az írásban.)

Kíváncsian várom, hogy mi lesz a folytatás a HENT részéről.

Címkék: , , , , ,