InfoCopy Diákkör: szerzői jogok és emberi jogok

2011 februárjában indítottam útjára az InfoCopy Diákkört Szegeden. Azóta több mint egy tucat lelkes hallgató jár az ülésekre, melyekből minap a negyediket is megtartottuk. Ezen sikerült vendégelőadónknak, Gyenge Anikónak, megkoronáznia az egész féléves teljesítményt. Anikó előadásában a szerzői jogok és az emberi jogok ütköző területeiről szólt a publikumnak.

Anikó előadása komplex jelleggel mutatta be a hallgatóságnak a szerzői jogot az emberi jogok szemszögéből érő támadásokat, kihívásokat. Hallhattunk a védelmi idő meghosszabbításával kapcsolatos problematikákról; a szerző, a felhasználó és a közönség hármasát megillető jogosultságok megoszlásáról; a szabad felhasználások közül néhány olyanról, melyek törvényi szabályozása az elmúlt időszakban - elsősorban az InfoSoc irányelv rendelkezései folytán - módosult (pl. átvétel), vagy erre egyébként kísérletet tettek (magáncélú többszörözésnél ugye nem került a törvénybe a jogellenes forrásból történő többszörözés expressis verbis kizárása a szabad felhasználások köréből). Anikó ismertetett három fontos alkotmánybírósági ügyet (melyekből egy még lezáratlan), valamint kitért további három Európai Bírósági előzetes döntéshozatali eljárásra. A Promusicae és az LSG ügyek valamivel régebbiek (persze még így is csak alig néhány évesek), a legfrissebb SABAM v. Tiscali (Scarlet) ügyben pedig 15 napja jött ki a főtanácsnoki vélemény.

A hallgatók sem voltak restek, néhány kérdéssel azért kirukkoltak, ami külön öröm. A diákkör ősszel folytatja munkáját, remélhetőleg hasonló sikerrel, sőt már vendégelőadónk is van az őszre Békés Gergely személyében!

Címkék: , , ,