Szemezgetés - EDRi-gram #9.6 és #9.7

Belga rapszódia: mégsem csapnak oda négyszer? A jogérvényesítési irányelv felülvizsgálata - nem eszik olyan forrón a kását? Internetes jogok és alapelvek - sose mondjunk le róluk! Nagyjából így lehetne összefoglalni az EDRi szokásos hírlevelének elmúlt két számának a - jelen bloghoz szorosan kötődő - legfontosabb híreit.

Idő híján csak most sikerült végig rágnom magamat az EDRi-gram legutóbbi két számán. A hírek az elmúlt hónapban sok témakör körül forogtak. Ezek közül az ISP-k általi blokkolás emelkedett ki legjobban. Mivel azonban e témák leginkább a gyermekpornográfia (itt, itt és végül itt), illetve a jogellenes netes fogadóirodák elleni küzdelemhez köthető (lásd itt), ezekről - kompetencia híján - nem kívánok részletesen szólni.

Belga rapszódia

Nemrég adtam hírt arról, hogy a belga parlamentben újraélesztették a "négy csapás" javaslatot. A francia HADOPI mintájára kidolgozott, annál valamivel mégis logikusabb elképzelést tavaly már levették a napirendről, a vezető politikai pártok idén mégis - gyakorlatilag változatlan tartalommal - újra vitára kívánták tűzni a parlamentben. Az EDRi hírei szerint azonban a rendkívül jelentős társadalmi nyomásra (köztük a belga Net Users' Rights Protection Association kampányának hatására) ismét elálltak fenti tervüktől a politikusok. Hogy folytatás lesz-e, tippelni sem merek. Mindenesetre rapszodikus a helyzet belga földön.

Update #1: Mi több, zavarba ejtő a helyzet. A minap jelent meg a Kluwer szerzői jogi blogján egy bejegyzés, amely két belga törvényjavaslatról szól. Az elsőt még tavaly nyújtották be, amely tulajdonképpen egy, az internet-előfizetésbe olvasztott globális engedélyezési rendszer kereteit vázolja, a második a "HADOPI-szerű" törvényjavaslat. Amiért zavarba ejtő a helyzet, az az, hogy ez utóbbi nem is négy, hanem csak három csapást említ, másrészt egy szót sem ejt arról, amit az EDRi híréből közöltem, miszerint a fokozatos válasz rendszerét egyelőre vakvágányra terelték a belgák... (Erre a hírre alapozva az E.SZER.INT blogon is megjelent egy bejegyzés.)

A jogérvényesítési irányelv felülvizsgálata

Szintén nemrég számoltam be arról is, hogy az Európai Bizottság a jogérvényesítési irányelv felülvizsgálatát tervezi. Ennek keretében például azt is elképzelhetőnek tartja a Bizottság, hogy az ISP-kre az internetes forgalom jogszerűségének általános ellenőrzési kötelezettségét róják; illetve hogy az ISP-k elleni intézkedések ne függjenek az ISP jogi felelősségétől. Az EDRi a Bizottság által megadott határidőn belül benyújtotta válaszát a reformtervekre. Nem kíméli a Bizottságot, és pontról pontra kritizálja annak koncepcióját. Így kiemeli, hogy az általam fent említett két elképzelés hibás, avagy hangsúlyozza például, hogy az online szerzői jogsértéseket a gyógyszerhamisítás cselekményével egy szintre emelni indokolatlan. Ugyancsak fontosnak tartja az EDRi, hogy a "rosszul működő piac" ("broken market") iránti tisztelet kikényszerítése helyett a piac kiszolgálása lenne a fontos. És a sort folytatni lehetne, mégis inkább szánjuk rá azt a fél órát a 13 oldalas angol anyagra!

Internetes jogok és alapelvek

Az "Internet Rights and Principles Dynamic Coalition" 2011. március 31-én kiadta a "10 Internet Rights and Principles" című dokumentumot. Ebben 10 olyan alapelvet sorolt fel, melyeket az interenetes világban is éppúgy alkalmazni kell, mint az offline világban. Az EDRi-gram cikkéből idézném az ide kapcsolódó legfontosabb bekezdést:
This Charter is not an attempt to create new rights, but to reinterpret and explain universal human rights standards in a new context - the Internet. The Charter re-emphasizes that human rights apply online as they do offline: human rights standards, as defined in international law, are non-negotiable. The Charter also identifies principles, deriving from human rights, which are necessary to preserve the Internet as a medium for civil, political, economic, social and cultural development. It describes the responsibilities that states have in relation to the Internet as well as the part that all individuals and society organs have to play, considering that the Internet is, through its design, a trans-boundary multi-stakeholder environment where no single entity has control.

A 10 alapelvet pedig autentikus forrásként magából a dokumentumból illesztem be.

Címkék: , , , , , , , ,