Új online zenebolt Magyarországon

Április végén szárnyra kelt a hír, hogy a Hungaroton online zeneboltot fog nyitni. (Lásd különösen: ITCafé, Index, SZEGEDma - hogy csak azokat említsem, amiket olvastam). Mindez főleg azért kiemelkedően jelentős, mert a Songo épp nemrégiben zárta be kapuit. (Ahol a Hungaroton felvételek amúgy elérhetők voltak.) A lépés tehát hiánypótló, s remélhetőleg sikerrel jár.


A hír nagyon jó, hiszen a Hungaroton sok-sok évvel ezelőtt monopol helyzettel rendelkezett a zeneiparban, s így rengeteg olyan alkotás szomszédos jogi jogosultságai vannak az ő kezükben, melyek még ma is népszerűnek számítanak (Bartók, Kodály, Máté Péter, Szécsi Pál, illés, Omega, Bikini, Neoton Família stb.). A Songo bezárásával azonban hazánkban nem volt elérhető egy ideig a Hungaroton teljes repertoárja. A fentiekben is idézett oldalak mind bemutatják, hogy milyen árfekvéssel (199Ft/dal; 1999Ft/album) és milyen technológiai sajátosságokkal (tömörítési ráta, ja, és DRM nélkül) kívánják működtetni az áruházat.

Még egyszer: a hír nagyon jó. Ha azonban beírjuk a Google keresőjébe a tervezett nevet: "Hungaroton Music Store", nem járunk különösebb sikerrel. Úgy fest, hogy a szolgáltatás még nem indult be. Az egyedüli értelmezhető Hungaroton információ szerint az internetes áruház előreláthatólag két hét múlva lesz elérhető. Messze nem biztos, hogy ez AZ az áruház, és nem tudom, mióta pörögnek a "két hét" percei. Mindezek ellenére bízok abban, hogy lesz az oldalból valami, mert 40.000 dalról van szó, ráadásul a hírek szerint ritkaságnak számító bakelitfelvételeket is digitalizálni terveznek. Úgyhogy hajrá, induljon az oldal!

Címkék: , , , ,