Mi a helyzet? - Technológiai vívmányok fájlcsere fronton

Nem kevés időt töltöttem eddig azzal, hogy a fájlcserélés generációs tipológiáját tanulmányozzam (lásd a jelen blogon például az első, a második, a harmadik és az esetleges negyedik generációs fájlcserélésről írtakat). A "Mi a helyzet?" sorozat egyik epizódjaként ezért örömmel tekintek át néhány olyan hírt, melyek a jelenlegi domináns technológia (BitTorrent) idei fejlődésével állnak kapcsolatban.

Kezdjük egy könnyed témával. Bár első hallásra talán hihetetlen, a BitTorrent technológia idén ünnepli 10. születésnapját. A TorrentFreak cikke szerint 2001. július 2-án kürtölte világgá Bram Cohen, hogy befejezte a BitTorrent alkalmazás programozását. Bár eltartott néhány évig ezután, míg igazán hatékonnyá és ismertté vált a torrent technológia, mára egyértelműen piacvezetővé vált a fájlcserével kapcsolatos P2P világában. (A TF írása szerint petabyte-ok százai kerülnek naponta megosztásra a különféle torrentkliensek segítségével.)

A fenti bejegyzésben lehetett azt is olvasni, hogy Cohen figyelme egyre inkább a streaming világa felé irányul. Ez nem is lep meg, hiszen nem ez lenne az első torrent streaming projekt. A Tribler kliens ezt már lehetővé teszi egy ideje. A jövőben feltehetőleg ebbe az irányba fog elmozdulni több fejlesztő is. Így például júniusban lehetett arról is olvasni, hogy a "Torrent Stream Magic Player" fantáziadús név alatt futó webes böngészőbe épített torrent streamelő alkalmazás segítségével gyakorlatilag on-demand lehet majd filmeket megtekinteni és zenéket meghallgatni, miközben nincs szükség az adott tartalom tényleges letöltésére (és visszaosztására sem). Mindennek persze feltétele, hogy az adott tartalom kellő seeddel rendelkezzék, és a sávszélesség sem elhanyagolható kérdés. Az orosz fejlesztők tervezik, hogy a lejátszó skinjét a felhasználók teljes szabadságot élvezve egyénileg állíthassák be, és arra is törekednek, hogy a pufferelési időt a minimálisra csökkentsék.

És ha már szó esett a Triblerről, akkor tegyünk említést az azt kifejlesztő Delfti Technológiai Egyetem munkatársai által bevezetni tervezett újításról, melynek segítségével a megosztás iránt leginkább elkötelezett (egyszerűbben: a legtöbbet megosztó) torrentezők a korábbiakhoz képest sokkal gyorsabban tölthetnének le, még akkor is, ha a feltöltési és letöltési ráta alapján erre nem volna lehetőségük. Ily módon a delftiek a jelenleg bevett tit-for-tat elvet a "jó Bittorrent polgároknak" kedvezve felváltanák a Superior Seeding Standard elvével. A váltás mögött álló érv szerint ugyanis attól, hogy valaki gyorsan le tud tölteni, még nem fog lelkesen vissza is osztani (esetleg sok terányi) tartalmat. Aki viszont így tesz, az megérdemli a "kedvezményes bánásmódot". (Lásd mindezekről a TF írását.)

Ugyancsak érdekes hír, hogy a világ legnépszerűbb torrent kliense, az uTorrent 2011 vége felé kívánja piacra dobni a uTorrent Plus fizetős alkalmazást, amelynek segítségével a felhasználók a letöltött tartalmakat Play Station és iPod kompatibilis formátumúvá alakíthatnák át, melyeket aztán automatikusan lementhetnék az említett hordozókra. Egyelőre sok részlet nem ismert az új alkalmazásról, így az ára sem. A TorrentFreak szerint az uTorrent Plus anti-vírus biztonsággal lesz megerősítve, de biztosan nem fogja lehetővé tenni az anoním fájlcserét.

Update #1: Köszönöm, ismét linkelt az ITCafé. Ennek köszönhetően a bejegyzés alig egy hét alatt a jelen blog Top10-es listájára ugrott.

Update #2: A bejegyzés augusztus 3-án átlépte a 200 megtekintést. Köszönöm!

Címkék: , , , , , , , , ,