Breaking News: Indul a három csapás rendszer Új-Zélandon

Az új-zélandi parlament hosszas hezitálás után tavasszal elfogadta a Copyright (Infringing File Sharing) Amendment Act 2011 című törvénymódosítást, mellyel a franciához hasonló, attól persze némileg eltérő három csapás rendszert vezettek be a zöld szigetországban. A törvény szeptember 1-jén lép hatályba, de a mai naptól már gyűjthetők a jogsértésre utaló adatok.

A TorrentFreak friss bejegyzésében olvashatunk arról, hogy az áprilisban elfogadott törvény értelmében a jogszabály hatályba lépését megelőző 21 nappal megkezdhetők a jogvédett tartalmakat illegálisan megosztó személyek adatainak gyűjtése. A legnagyobb probléma mindezzel az, hogy a kormány viszont csak a jövő héten fogja nyilvánosságra hozni az adatgyűjtés menetével kapcsolatos legfontosabb információkat. Gareth Hughes parlamenti képviselő szerint azonban ez komoly problémát jelent, különösen olyan szervezeteknek, mint az egyetemek (melyek jelentős számú IP-címért felelnek).

A TF cikkének másik érdekessége szerint egy "bátor" (vagy épp bolond?) új-zélandi lakos sikerrel lépett fel egy, a kormány fennhatósága alá tartozó hálózatra, ahonnan Miley Cyrus filmeket oszt meg (ebben azért nem kevés cinizmus van). Egyelőre még nem kapcsolták le, a tesztje azonban nagyon érdekes: mit fog tenni a kormány a "saját" IP-címeiről elkövetett szerzői jogsértésekkel szemben.

Vigyázó szemünket Új-Zélandra vessük!

Címkék: , , , , ,