Hírmorzsák #1.6

Mi lesz veled, Wikipedia? Bűn-e a wifi kapcsolatot védtelenül hagyni? Google Books megállapodás Franciaországban. A lemezborító tervezést is magával rántja a fájlcsere? A britek megmutatják, miért is rossz a PROTECT IP Act? - Hírmorzsák hatodjára is.

Lassan elfogynak a Wikipedia szerzői - Állítja a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales. Az Index írásából kiolvasható, hogy az online enciklopédia szerzői folyamatosan fogyatkoznak (Wales szerint mivel családot alapítanak, új munkahelyet találnak, vagy csak pusztán fogy az alkotói kedv), miközben új szerzőkből relatíve kevés van. Ez sajnos nagyon komoly kérdés, hiszen a web 2.0 egyik szószólójának tartott Wikipedia "elfogyása", ha nem is világméretű problémákat szülne, de mégis egy modell végét jelenthetné. Az Index írása szerint igazi toborzást Indiában, Brazíliában, Kanadában, Németországban és Angliában szeretnének tartani. Ergo, mi magyarok vagy jól állunk, vagy - finoman fogalmazva - nem mi vagyunk a legfontosabb piac. (Érdekelne, hogy a bejegyzés olvasói milyen arányban olvasnak magyar és angol - vagy egyéb - nyelvű szócikkeket!) Ugyanezt lásd az SG.hu oldalon. És íme egy másik érdekes cikk a Wikipedia működéséről. A New York Times cikkírója szerint a Wikipedia a nyugati társadalmak férfiközpontú szemléletét tükrözi, ráadásul egyáltalán nem fogékony a nem írott kultúrán alapú információkra. Rendkívül érdekes!

Bűn-e a wifi kapcsolatot védtelenül hagyni? - Egy rendkívül érdekes vitáról közölt két bejegyzést a TorrentFreak augusztus 6-án. Két, a BitTorrent technológiát használó személyekkel szemben indított perekben jártas amerikai ügyvéd, előbb Marc Randazza, majd Nicholas Ranallo osztotta meg a véleményét arról, hogy a privát wifi kapcsolat jelszavas védelemmel való ellátásának elmulasztása vajon megalapozza-e a jogi felelősséget vagy sem. Randazza szerint igen, Ranallo szerint nem. Kifejezetten izgalmas írások az USA joga iránt érdeklődők számára.

Google Books megállapodás Franciaországban - A New York Times cikke arról számol be, hogy a francia könyves piac közel negyedét a kezében tartó Hachette Livre megállapodást kötött a Google-lel arról, hogy a jogvédett, de kereskedelmi forgalomban már nem kapható (out-of-print) könyveket a Google Books oldalról el lehessen érni. E megállapodás, mely tökéletesen illik az amerikai cég Partner Programjába, rendkívüli jelentőségű lehet egy olyan országban, ahol mindeddig egyedül sikerült kiadónak pert nyernie a Google Books-szal szemben, s ahol jelenleg is folynak további perek az óriáscéggel szemben. (Lásd az ítélet rövid összefoglalását németül a linkelt dokumentum 10. oldalától.) (Megjegyzés: legjobb tudomásom szerint a francia peren kívül még Kínában sikerült egy egyéni szerzőnek pár ezer dollár értékben pert nyernie a Google-lel szemben.)

A lemezborító tervezést is magával rántja a fájlcsere? - A HVG szerzője, Nagy Dániel a hetilap augusztus 6-ai számában azt a kérdést járta körbe, hogy a fájlcserélés terjedése fényében vajon milyen jövőképe lehet a művészi igényességű lemezborítók készítőinek. (Az apropót az egyik leghíresebb lemezborító készítő, Alex Steinweiss, nemrégiben bekövetkezett halála szolgáltatta.) A cikkben említett szakértők szerint nem túl fényes a helyzet. Valószínűleg így van ez, bár tagadhatatlan, hogy a fizikai hordozók felszívódása ellenére a "borító", ha csak egy fotó formájában is, s nem egy CD tokba bújtatva, valószínűleg még sokáig forgalomban marad. [Sajnos a cikk nem érhető el (egyelőre) online, csak a folyóiratban.]

A brit jogalkotó példát mutat Amerikának? - Nemrég számoltam be arról, hogy a brit gazdasági miniszter a Hargreaves jelentésre reagálva több korrekciót helyezett kilátásba a Digital Economy Act (DEA) szövegén, illetve az egész brit szerzői jog rendszerén. Az ott feltüntetett első frissítésben pedig arról is írtam, hogy az OFCOM egy olyan jelentést tett közzé, mely ugyancsak a DEA fejlesztését segítheti elő. A TorrentFreak augusztus 8-ai bejegyzése szerint e fejlemények tökéletes például szolgálnak arra, hogy a PROTECT IP Act elfogadása miért is lenne helytelen, illetve miért nem válhatna hatékonnyá az új amerikai megoldás.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,