Cikkajánló #2.4 - Kártérítési jog és szerzői jog

Rendhagyó módon a mai cikkajánló tárgya egy egyetemi jegyzet, méghozzá Kőhidi Ákos "Kártérítési Jog" című 2010-es kiadványa lesz. Bár a kötet nem épp a "digitális szerzői jog" világára fókuszál, egy bejegyzést mindenképp megérdemelnek a mű integritásához fűződő jogról írtak.

Kőhídi Ákos kötete a polgári jogi felelősségre, és azon belül is különösen a kártérítés szabályaira fókuszál, azzal, hogy a IX. fejezet a kártérítési jog két apró szegmensét mutatja be a polgári törvénykönyv határain túlról. Ezek egyike a szerzők (illetve egyébként még előadóművészek) művének (illetve teljesítményének) az integritásához (vagyis egységéhez) fűződő jog megsértéséből eredő következményekre koncentrál (IX.1. fejezet).

A kötet alcímének megfelelően ("gyakorlatok a deliktuális felelősség köréből"), valamint köszönhetően annak, hogy természetesen nem a szerzői jog állt a jegyzet fókuszában az írás dogmatikai mélységében és alapokról indulva részletezi az integritáshoz fűződő jogot (akit ez érdekelne, olvasson bele a Békés Gergellyel írt közös tanulmányunkba), hanem inkább színes példákon keresztül mutatja be azt. Így Meszlényi Artúr idézeteken felül német és magyar (klasszikus, másként: jogtörténeti) esetjogról hallhatunk, illetve arról is, hogy az integritáshoz fűződő jog mennyire tudott, vagy épp nem tudott akadálya lenni szerzői művek politikai indíttatású átalakításainak (a példa szerint Bethlen Gábort, Horthy Miklóst vagy épp Klebelsberg Kunót ábrázoló festmények átfestése is napirenden volt 1950-ben).

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy ez mindössze 12 évvel azt megelőzően volt, hogy Franciaországban még azt is megtiltották az integritáshoz fűződő jogra hivatkozással, hogy egy hűtő négy oldalára festett hat alkotást egymástól elkülönítve el lehessen adni. Más idők és más helyek voltak azok! (Akit érdekel ez az eset, kattintson ide. Merryman cikkének pont az első oldalán található az esetről szóló rövid ismertetés, így azt a teljes cikk letöltése nélkül is el lehet olvasni.)

A kötet pontos bibliográfiai adatai: Dr. Kőhidi Ákos: Kártérítési jog - Gyakorlatok a deliktuális felelősség köréből, Széchenyi István Egyetem, Universitas Nonprofit Kft., Győr, 2010. (A kérdéses rész a 90-94. oldalakon található.)

(Ja, és Kőhidi Ákos volt olyan szíves, hogy még az én szerzői jog történeti fejlődéséről szóló cikkemet is idézte.)

Címkék: , , , ,