Cikkajánló #2.5 - Világháló a jog hálójában

Kőhidi Ákosnak, blogunk friss szerzőjének a napokban jelent meg a fájlcserélés témakörében íródott új tanulmánya, "Világháló a jog hálójában - A torrent alapú fájlmegosztó rendszerekben megvalósuló szerzői jogsértések alapvető felelősségi kérdéseinek áttekintése" címmel a Jogtudományi Közlönyben. Tekintsük át röviden, miről értekezett Ákos e tanulmányban.

"A jog állandó versenyfutásra kényszerül a technika fejlődésével és öngerjesztő innovációjával" - áll a tanulmány absztraktjában. És e meglátás nagyon helyes. A szerzői jog három évszázados története során mindmáig technológiai kihívásokra és - ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni - a technológiai fejlesztésekkel összefüggő (ezeket motiváló és ezekből táplálkozó) fogyasztói igényekre adott jogosulti, jogalkotói és jogalkalmazói válaszreakcióknak köszönhetően fejlődött. A helyzet az, hogy e szimbiotikus fejlődés - meglátásom szerint - mindmáig alapvetően követhető és helyes mederben zajlott. A fájlcserélésnek - vagy ahogy Ákos említi, fájlmegosztásnak - köszönhetően azonban egy mindmáig nem látott nehézségű, intenzitású, és társadalmi támogatottsággal rendelkező kihívás lépett színre. Gyakran szkeptikus vagyok atekintetben, hogy erre a szerzői jog fog-e tudni érdemi választ találni.

Ákos tanulmánya az e kérdéskört boncolgató, egyre szélesedő, de még mindig szűkös jogirodalmi vitába lép be. A bevezető (p. 557-558.) a tényekre alapozott felmérések követésének jelentőségét hangsúlyozza (itt például az IFPI jelentéseire gondol - bár azért ezek a jelentések nem teljesen elfogulatlanok szerintem), valamint leszűkíti a vizsgálódás körét a BitTorrent fájlcserélő kliens által generált jogi problémákra. Az I. fejezet (p.558-559.) a centralizált és decentralizált modellek mellett épp e BitTorrent működését ismerteti.

A tanulmány ezt követően (p. 559-560.) a magyar szerzői jog szempontjából releváns szerzői jogi kérdésekre fókuszál, s így bemutatja a releváns vagyoni jogok körét, a szabad felhasználást is tárgyalja (kitérve az SzJSzT kapcsolódó 07/08/1-es számú szakvéleményére). Majd következik Ákos erőssége, a felelősségtan (p. 560-563.). Itt belepillantást nyerhet az olvasó a magyar mellett például az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió releváns joggyakorlatába is. A IV. fejezet (p. 563-565.) egy aktuális jogérvényesítési modellt ismertet, ez pedig a francia fokozatos válasz ("három csapás") rendszere, valamint a HADOPI működése. Az V. fejezet (p. 565-567.) ennek sajátos párját, a vontatottabban haladó és tartalmában is eltérő angol modellt, a Digital Economy Actet tárgyalja.

A fájlcserélés témaköre iránt érdeklődőknek feltétlenül ajánlom ezt a széles irodalmat fölvonultató tanulmányt. Ákos: várjuk a következőt!

(A tanulmány teljes bibliográfiai adatai a következők: Kőhidi Ákos: Világháló a jog hálójában - A torrent alapú fájlmegosztó rendszerekben megvalósuló szerzői jogsértések alapvető felelősségi kérdéseinek áttekintése, Jogtudományi Közlöny, LXVI. évfolyam, 2011. november, p. 557-568.)

Címkék: , ,