Hírmorzsák #2.6

Ellenfele lehet a Netflixnek. Szerzői mű-e egy pornófilm? A torrentoldalak a NAV célkeresztjében. Kalóz Média hamarosan. Bizottsági jelentés a követő jogi irányelvről. - Hírmorzsák #2.6.

Ellenfele lehet a Netflixnek - Közös szolgáltatás indítását tervezi a Verizon és a Redbox. Előbbinek 100 millió wifi internetezője és 9 millió kábeltelevíziós előfizetője van, utóbbi pedig több mint 35400 "kioszk" segítségével teszi lehetővé mozifilmek és számítógépes játékok olcsó kölcsönzését, s ezzel közel 30 millió fogyasztót ér el a cég. A Redbox azonban nem rendelkezik e tartalmak online hozzáférhetővé tételével kapcsolatos jogokkal. A Netflix azonban úgy érzi, hogy az emberek egyre inkább a streaming szolgáltatások felé nyitnak, ezért a két cég erőinek ötvözésével igyekszik felvenni a versenyt a Netflix-szel.

Szerzői mű-e egy pornófilm? - Rendkívül viccesnek tűnő, valójában komoly hírről olvastam a Geeks are Sexy oldalon. Liuxia Wong nem is olyan rég levelet kapott a Hard Drive Productions Studios-tól, hogy illegális úton szerezte be a stúdió "Amateur Allure Jen" című felnőtt filmjét, azonban a cég 3440 dolláros kompenzáció megfizetése ellenében hajlandó lett volna elállni a keresetindítástól. Wong nem értett egyet a gyanúsítással, sőt mi több, pert indított a stúdióval szemben, s keresetében annak megállapítását kérte (declaratory judgment), hogy a pornófilm nem tekinthető szerzői jogilag védett műnek. Az USA Alkotmánya valóban azt mondja, hogy a Kongresszusnak jogában áll a tudományok és hasznos művészetek előmozdítása céljából a szerzői és szabadalmi jogi kereteket kialakítani. Wong szerint a pornó nem hasznos művészt. (Megjegyzem, történeti sajátosság, hogy az alkotmányban a "science" kifejezés fedi a szerzői jogot, a "useful arts" a találmányokra utal.) Szerintem a keresetet a bíróság el fogja utasítani. Az Egyesült Államokban, akárcsak hazánkban, valójában nincs erkölcsi vagy minőségi követelményekhez kötve a jogvédelem. Így akár egy felnőtt film is jogvédett tartalomhoz vezethet. Ettől persze az ügy még vicces. (A hírről a TorrentFreak és az ArsTechnica is írt.)

A torrentoldalak a NAV célkeresztjében - Az [origo] egy terjedelmes riportot közölt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes jogsértésekkel foglalkozó részlegének egyik munkatársával. Eszerint a NAV célkeresztjébe idén a torrentoldalak, illetve a legnagyobb forgalmat bonyolító egyedi felhasználók kerülhetnek, meglátásom szerint egyelőre csak felületi sikerekkel kecsegtethet ez a kezdeményezés. Hiába a Cinedub lekapcsolása, és állítólag (?) az sms-warez oldalaké, valójában nem tartom valószínűnek, hogy a NAV rendelkezésére állnának a szükséges emberi és technológiai erőforrások. Az interjú ettől még érdekes.

Kalóz Média - hamarosan - A Magyar Kalóz Párt a Kalóz Shop beindítása után újabb projekttel áll elő. Kalóz Média címszó alatt új médiafelületet tervez indítani. A párt Facebook oldalán elérhető felhívás szerint
 "a Magyar Kalóz Párt hamarosan elindítja a saját (később javítva: a szabad netet kívánók) internetes médiafelületét, mert uncsi az állandó FB megosztás. A tervek szerint megpróbáljuk összegyűjteni a számunkra érdekes híreket, illetve a kalózpártiak is publikálhatják a saját írásaikat, jegyzeteiket. Ha van benned egy kis minimális íráskényszer és elégedetlen vagy a világ internetes, adatvédelmi, politikai részével, akkor ez a te felületed is lesz! A kalózokhoz híven soha nem fogunk engedélyt kérni a neten megjelent írások idézéséhez, inkább arra törekszünk, hogy maga az idézés jelentsen egyfajta rangot vagy elismerést. Várjuk cikkfordítók, önjelölt tárcaírók és sokadrangú újságírók jelentkezését is! KALÓZMÉDIA hamarosan!!!"
Nyitás március közepén.

Bizottsági jelentés a követő jogi irányelvről - Az Európai Bizottság jelentést készített a szerzői jog egyik legérdekesebb rendelkezését rögzítő követő jogi irányelvről. A követő jog alapján egy eredeti műalkotás tulajdonjogának műkereskedő közbejöttével történő visszterhes értékesítése esetén szerzői díj illeti meg a művet alkotó szerzőt. Tehát ha egy festmény elkel egy aukción, a vételár meghatározott százaléka (max. 12500€ összegig) az alkotót illeti. A követő jog célja, hogy ily módon is honorálja az egyedi képzőművészeti alkotások készítőit. A jelentés többek között megállapítja, hogy az EU piaci részesedése az élő művészek alkotásainak értékesítését tekintve csökkent, az elhunyt szerzők művei kapcsán viszont nőtt. Valószínű, hogy ez nem az irányelvnek tudható be egyébként, hanem például a kínai piac megerősödésének. A kérdést illetően érdemes még elolvasni az SZTNH oldaláról elérhető tömör összefoglalót.

Címkék: , , , , , , , , , , ,