Szemezgetés - EDRi-gram #10.1-10.2

Az EDRi által kéthetente összeállított hírcsokor idei első két száma a szokásoknak megfelelően rengeteg érdekes információval szolgált, köztük több olyannal is, melyek e blogon gyakorta felhangzó témákkal függtek össze. ACTA, Sinde törvény és a The Pirate Bay blokkolása. Lássuk őket sorban.

Az EDRi 2012-ben is lelkes ellenzője maradt a hazánk által is nemrég aláírt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodásnak (ACTA). Január közepén a "What's Wrong with ACTA Week" keretében naponta egy-egy kardinális témát tekintettek át egy-egy oldalas kis szösszenetben. Így említést tettek az ACTA alapjogi vonatkozásairól, a büntetőjogi szankciókról, az innováció és verseny kérdéséről, a megállapodásnak az Európai Unió nemzetközi kapcsolataira gyakorolt hatásairól, végül az ACTA biztosítékairól is. Az EDRi-gram #10.2-es számának első bejegyzése volt egy 10 pontból álló FAQ az ACTA kapcsán. E pontok némelyike komoly kapcsolódást mutat az Európai Bizottság által nemrégiben közzétett röpiratban foglalt "mítosz cáfolatokkal". A negyedik bejegyzés pedig a lobbizás és az ACTA
vonatkozásában tartalmazott rendkívül érdekfeszítő gondolatokat.

Rendkívül tanulságos bejegyzésben ismerhettük meg, hogy az Egyesült Államok kormánya miként igyekezett hatást gyakorolni a spanyol kormányzatra az elmúlt néhány évben azért, hogy az előterjesztőjéről Sinde törvénynek elnevezett "kalózkodás-ellenes" javaslatot fogadtassa el a spanyol parlamenttel. (A fenyegetés tárgya Spanyolországnak a Special Report 301-re való felvétele volt. A jelentés az Egyesült Államok szellemi tulajdon-piacára veszélyt jelentő országokat gyűjti csokorba.)

Korábban már én is említést tettem arról a finn bírósági ítéletről, mely a The Pirate Bay blokkolására kötelezte az Elisa finn ISP-t. Január 9-én a finn hatóságok jogerősen elrendelték a TPB blokkolását. (Erre eddig többek között nem került sor, mert az eredeti ítélet gyakorlatilag meg sem jelölte, hogy mely domain címeket lett volna köteles blokkolni az Elisa.) Január 11-én pedig egy holland bíróság kötelezte a Ziggo és az XS4ALL internetszolgáltatót a The Pirate Bay blokkolására. Az EDRi cikke kiválóan összefoglalja, hogy a bíróság mely indokokra hivatkozással találta arányosnak a blokkolás elrendelését. Ezt angolul idézném, mert fontos mindegyik érv:
"First, according to the Court, only a marginal amount of legal content can be found on The Pirate Bay. The legal content that is provided can also be retrieved with other means and therefore there is not a violation of article 10 ECHR. Second, the Court notes that direct proceedings against The Pirate Bay and release groups have proven to be futile. Therefore it is appropriate to address intermediaries. Third, blocking The Pirate Bay would essentially substantiate an earlier order of the Court of Amsterdam that already ordered the administrators of The Pirate Bay to disable their website, including legal content. Fourth, the Court does not consider a DNS and IP blockade to constitute active surveillance, as it is directed at one website. It does not involve deep packet inspection to prevent any possible infringements from happening and it is therefore not forbidden by article 15 sub 1 of the E-Commerce Directive 2000/31/EC and the Sabam/Scarlet ruling of the ECJ."
Azt hiszem, hogy érdemes lesz a linkekre rákattintani!

Címkék: , , , ,