Hogyan válik a szerzői jog az elnökválasztási kampány részévé?

Nemcsak az ügyészségnek átadott ügyiratok miatt érdemes manapság a HADOPI-val foglalkozni. Közeledik ugyanis a francia elnökválasztás, és a HADOPI az elnöki kampány egyik központi elemét képezi. Rebesgették azt is, hogy a választásokig már nem fog sor kerülni a "harmadik csapásokra". Ez azonban már történelem.

A posztot még egy kicsit messzebbről érdemes kezdeni. A HADOPI-t körülvevő politikai és társadalmi vita ugyanis nem új keletű. Már a törvények elfogadása sem volt egyszerű, jól mutatja ezt a Parlamentben zajlott élénk vita, társadalmi felháborodás, tiltakozás, és az Alkotmánytanács eljárásának kezdeményezése is. A kedélyek azóta sem csillapodtak le, sőt, az elnökválasztási kampány kezdete tovább élezte a helyzetet.

Sarkozy elnök és miniszterei természetesen teljes vállszélességgel kiállnak a HADOPI és a bevezetett rendelkezések mellett. Sőt, ennek nemzetközi fórumokon is hangot adnak. A minap Frédéric Mittérand kulturális tárcáért felelős miniszter az idei Oscar-díjátadón sikert aratott A némafilmes című francia film sikere kapcsán nem mindennapi kijelentést tett. Egy tévéinterjúban kifejtette, hogy tulajdonképpen az Akadémia a filmnek ítélt díjesővel Sarkozy elnök politikáját és a HADOPI tevékenységét ismerte el.

Mások már a mögött is politikai szándékot vélnek felfedezni, hogy a hatóság ismét társadalmi konzultációt hirdetett a HADOPI Labson (is) keresztül. A téma ezúttal a szabad felhasználások eseteinek reformja, kibővítése.

François Hollande - Janvier 2012.jpg
Mindegyik jelölt nyilatkozott már arról, hogy megválasztása esetén mi lenne a HADOPI sorsa. Feleslegesnek tartom az összes jelölt nyilatkozatát idézni e helyütt, legtöbben úgyis a HADOPI megszüntetése mellett foglalnak állást. Ami viszont eme röpke helyzetjelentés kihagyhatatlan része, az Sarkozy legnagyobb riválisának tartott François Hollande nyilatkozata. A kiindulópont nála is a HADOPI megszüntetése. Arról viszont úgy tűnik, még nincs kialakult álláspontja, hogy mi legyen helyette. Először úgy tűnt, hogy ő is valamiféle jogdíjátalány bevezetésében látja az üdvözítő megoldást, később viszont kiderült, hogy erről szó sincs. Helyette viszont a generális prevenció címszóval megtartaná a P2P fájlcserélés kriminalizációját, a hatóság megszüntetésével az eljárást egy lépcsőre redukálva. Retorikájának ez a része még nem eléggé tisztázott, nem úgy mint az adójogi vonzatok. Azt ugyanis egyértelműen kijelentette, hogy a kulturális ipar javára egy külön adónemet kíván bevezetni.

Úgy tűnik tehát, hogy a választópolgárok a szavazóurnánknál nemcsak az elnök személyét fogják eldönteni, hanem a francia szerzői jog módosításának irányát is.

Címkék: , , , , ,