Sampling a zene világában - Thou shalt (not) steal?


Tófalvy Tamás, a Zenei hálózatok blog szerkesztőjének a meghívását elfogadva nagy örömmel érkeztem Budapestre, hogy a ZH estek keretében előadást tartsak „Sampling a zene világában – Thou shalt (not) steal?” címmel.

© Barna Emília
Jó 40 fős – hozzáértő – csapattal néztem farkasszemet a minap az ELTE BTK épületében, hogy átbeszélhessük egyik kedvenc témámat, a samplingelést. A téma iránti rajongásomat színes zenei példákon keresztül igyekeztem érzékeltetni a közönséggel. Ezek a példák – köztük a legismertebb amerikai és európai jogvitákkal – képesek arra, hogy bemutassák a sampling szerzői jogi megítélésének különbözőségeit az Egyesült Államok, illetve Európa, különösen Magyarország, vonatkozásában. Persze a rendelkezésre álló időkeret elég szűkös volt, s ezért el kellett tekintenem a mély szerzői jogi elemzésektől.

Prezentációm keretében hangsúlyoztam, hogy az engedély nélküli felhasználások az esetek többségében komoly veszélyeket rejtenek magukban, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesítése esetén a felelősségre vonás is elmaradhat (az Egyesült Államokban például a fair use teszt segítségül hívása, Európában pedig például az idézés feltételeinek betartása esetén).

Az előadást követően színvonalas kérdésekkel izzasztott meg a hallgatóság (sőt némelyik felvetésnek még utána kell néznem, hogy magam is megbizonyosodjak a válasz minden lehetséges részletéről).

Az előadásom diáit – persze hangok nélkül, máskülönben magam véthetnék a szerzői jog ellen – ezúton nyilvánosságra hozom. (Köszönöm Tófalvy Tamásnak a "PDF-esítést".)

Sampling a zene világában - Thou shalt (not) steal?

Az eseményen rögzített hangfelvétel elérhető az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) weboldalán.

Bízok benne, hogy folytatás következik hamarosan – akár már Szegeden is!


Update: Nagy örömömre szolgál, hogy Török Kati blogger is írt az eseményről. Illetve íme a Zenei hálózatok beszámolója az eseményről. Jóval részletesebb, mint az általam leírtak:-)

Címkék: , , ,