Az internetforgalom negyede a fájlcserélőké

Réges-rég, egy messzi galaxisban történt, hogy teljesen önálló bejegyzést szenteltem a fájlcserélés kérdésének. Röviden és tömören: kezdek kifarolni a téma mögül. Ahogy a könyvemben is írtam: ez egy olyan dilemma, amelynek feloldása jogász oktatóktól nem várható egy könnyen, én viszont szeretem a megoldásokat felkutatni és megvalósítani. A mai deviáns kilengést, vagyis az önálló posztot, egy új jelentés indokolja, amelynek számai szerint a fájlcserélők az internet teljes forgalmának negyedéért felelősek.

NetNames:
Sizing the piracy universe, p. 3.
A TorrentFreak frissiben közölte a hírt, miszerint az NBC universal által megrendelt, és a NetNames által kivitelezett kutatás úgy találta: a világ (2013 januári adatok szerint) 432 millió fájlcserélője 2012-ben havi átlag 9567 petabyte tartalmat osztott meg egymással, ami a teljes internetforgalom közel negyedét teszi ki. [Ez a mennyiség több mint tíz milliárd gigabyte (pontosan: 10.031.726.592 GB) tartalmat takar. Ami satnya számításaim szerint több mint 2 milliárd DVD lemeznyi adatot jelent. Hm...] A statisztikák szerint a legfontosabb protokoll a fájlcserélés világában, továbbra is, a BitTorrent. A felmérések azt mutatják, hogy a fájlcserélés összesített forgalma 2010 és 2013 között továbbra is növekvőben van.

NetNames:
Sizing the piracy universe, p. 5.
A jelentés arra is kitér, hogy a video streaming portálok népszerűsége még ennél is nagyobb ütemben növekszik. Ahogy azt a mellékelt kép is kiválóan mutatja, rövid időn belül megnégyszereződött a forgalmuk. Az egyetlen terület, ahol a jogérvényesítésben most már évek óta egyértelmű tendenciaként megfigyelhető törekvések sikerre vezettek, az a tárhelyszolgáltatok (DDL/cyberlocker oldalak) forgalmának csekély mértékű csökkenése. Az egyértelmű, hogy a RapidShare folyamatos vereségei, a MegaUpload nemzetközi összefogással történő lekapcsolása, a HotFile elleni friss marasztaló ítélet mind a tárhelyszolgáltatókkal ellentétes irányba (épp a streaming szolgáltatások felé) tereli a felhasználókat.

A jelentés egészét hardcore fájlcsere rajongóknak ajánlom, azonban az bizonyos első blikkre is, hogy ez egy átgondolt (biztosan nem hibátlan), de korrekt felmérést tarthatunk a kezünkben. (Ehhez persze el kell tekintenünk attól a ténytől, hogy a jelentés a P2P fájlcseréléssel azonos szinten kezeli a fent említett streaming- vagy tárhelyszolgáltatásokat, amelyek nem peer-to-peer alapon működnek.)

Érdekelne a blog olvasóinak véleménye a fentiekről!

Címkék: , , , ,