Hírmorzsák #4.13

Svájc is modern szerzői jogot akar. Ausztrália is módosítani készül a szerzői jogi törvényét. Célkeresztben az Amazon. Tulajdon? Nem tulajdon? Robin Williams nyugodjék békében - de a filmjei éljenek sokáig! - Hírmorzsák #4.13.

Svájs is modern szerzői jogot akar - Ha már nemrég arról számoltam be, hogy a brit kormány jelentős változtatásokat eszközölt a nemzeti szerzői joguk rendszerében, íme egy másik hír, ami Svájcból érkezik. Ezek szerint egy olyan új munkacsoportot hívtak össze, amelynek a feladata az lesz, hogy 2015 végéig egy reformelőterjesztést készítsen a svájci szerzői jogi szabályok modernizálása érdekében. Az IPWatch bejegyzése szerint ez elsődlegesen a magáncélú többszörözés jelenlegi kereteinek megőrzése mellett az közös jogkezelés átláthatóbbá tételét (gyakorlatilag lekövetve az uniós jogalkotást), az internet-szolgáltatók elektronikus kereskedelmi felelősségére és felelősségkorlátozására vonatkozó szabályok bevezetését jelentené.

Ausztrália is módosítani készül a szerzői jogi törvényét - Még egy kis reform, ezúttal is egy kiváló forrásra támaszkodva az IPWatch oldalán. Eszerint Ausztrália is nyitott, hogy változtasson szerzői jogi törvényén. A hírek szerint azonban a módosítások leginkább a jogérvényesítés szigorítására fókuszálhatnak majd. Így például a közvetett szerzői jogi felelősség helyi formulája (az ún. authorization theory) tovább szigorodhat. Előfordulhat, hogy a fokozatos válasz rendszerét is meghonosítják a szigetországban, méghozzá az amerikai mintát követve. A legnagyobb "vesztesek" ily módon az internethozzáférés-szolgáltatók lehetnek.

Célkeresztben az Amazon - Az Amazon komoly erőfeszítéseket tesz már hosszú ideje, hogy az e-könyvek piacán vezetővé lépjen elő, ha nem épp kvázi monopol helyzetbe hozza magát. A Kindle Unlimited nem nevezhető egyelőre átütő sikernek, így erősen kérdéses, hogy az "e-könyvek Netflixévé" válhat-e a cég. Legalább ennyire fontosak azok a probálkozások, amelyek az Amazonnak az e-könyvek egységes 9.99$ áron történő értékesítésére irányulnak. Ahhoz persze, hogy ezt az árat tartani lehessen, a könyvkiadókkal is meg kell egyeznie a cégnek. 9.99-ből ugyanis nem biztos, hogy mindenki annyi szelethez jutna, amennyire vágyik. Ezt tükrözi az Amazon és a Hachette komoly vitája az együttműködést illetően. A kérdésben gyakorlatilag senki sem maradhat semleges. Legutóbb német szerzők álltak ki nyilvánosan az Amazonnal szemben a Bonnier Grouppal folytatott tárgyalásokon mutatott viselkedése okán. Az Amazon egész pályás (és globális) letámadásának egyik "legcsodálatosabb" eleme az volt, amikor fals módon idézték George Orwell egyik gondolatát. Miközben az Amazon szerint Orwell az olcsó (akkor épp Penguin) könyvek mellett állt ki, valójában ezt mondta:
"it is, of course, a great mistake to imagine that cheap books are good for the book trade. Actually it is just the other way about. If books are sixpence each you are not going to buy ten of them, because you don’t want as many as ten; your saturation point will have been reached long before that. Probably you will buy three sixpenny books and spend the rest of your five shillings on seats at the ‘movies’. Hence the cheaper books become, the less money is spent on books. This is an advantage from the reader’s point of view and doesn’t hurt trade as a whole, but for the publisher, the compositor, the author, and the bookseller it is a disaster."
Tulajdon? Nem tulajdon? - Régóta zajló vita, hogy a szerzői jogok a tulajdonjoggal azonos jogokként foghatók-e fel. A jelenleg uralkodó álláspont szerint nem, legfeljebb tulajdonjogias, ahhoz sokban hasonló, mégis más jogok gyűjteménye. Magyarul "szellemi tulajdon", angolul "intellectual property", németül "Geistiges Eigentum", franciául "propriété intellectuelle". A Copyhype blog szokásos pénteki hírcsokrában leltem rá ugyanakkor arra a tanulmányra (pontosabban egy tanulmánykötet előszavára), amely igyekszik ezzel ellentétben bizonyítani, hogy igenis helye van a tulajdonjogi szemléletnek. Adam Mossoff cikkét a fenti linkről lehet letölteni.

Robin Williams nyugodjék békében - de a filmjei sokáig éljenek! - Lehetne a szlogene annak, amit a The Pirate Bay torrent indexáló oldal jelenlegi adminisztrátorai tapasztalhattak a napokban elhunyt kiváló amerikai színész filmjei kapcsán. Alighogy bejelentették Williams halálhírét, gyászoló rajongói irgalmatlan mértékű adatáradatot indítottak útjára: aki csak teheti, a napokban mindent leszed a netről, ami Williamshez köthető. Miközben ez a hír egyértelműen érdekes, és kiválóan igazolja, hogy a netpolgárok megtalálják a csatornákat arra az esetre, ha nem minden tartalom érhető el a jogszerű csatornákon keresztül, addi persze mindez a filmstúdiókat nem vigasztalja. Legfeljebb azokat, akik még a négy, mindeddig be nem mutatott Williams film forgalmazására jogosultak.

Címkék: , , , , , , , , ,