Hírmorzsák #4.14

Plágiumból sosem elég - vagy mégis? Haldokló CD-k. Na akkor kié is a szerzői jog a majom szelfi kapcsán? Harminchárom hónap az első megosztónak. Az EUB joggyakorlatának összefoglalása az SZTNH-tól. - Hírmorzsák #4.14.


Plágiumból sosem elég - vagy mégis? - 2012 volt a plágiumok éve hazai viszonylatban, de a témakör természetesen kifogyhatatlan "aranybánya" azok számára, akik ilyen vitás esetekre vadásznak. A napokban röppent fel a hír, miszerint Shakirát elmarasztalták, hogy a Loca című, 2010-es slágere a dominikai El Cata a Ramon Arias Vasquez egy spanyol nyelvű dalának az engedély nélküli felhasználásával készült. A HVG cikkéből elérhető az eredeti hangfelvétel, és még nekem, nem túl nagy Shakira követőként is világos a hasonlóság a két alkotás között.

Haldokló CD-k - Ha csak közvetve is, de lehet szerzői jogi relevanciája annak az Origón közzétett hírnek, miszerint egyes CD-kről megállapították, hogy alig 21-26 éves élettartamuk ellenére tönkremennek, és a rajtuk tárolt adatok elvesznek. Ezek a CD-k egyelőre kizárólag egy gyártó termékeire korlátozódnak, azonban a kutatók azt tesztelik, hogy más technológiával, más gyártók által készített lemezek élettartama vajon hány évtizedben (lesz) mérhető. Félő, hogy nem évszázadokról lesz szó. Persze, azt senki nem gondolhatta komolyan, hogy 100 év múlva is CD-t fognak az emberek még hallgatni, illetve ezeken fogják tárolni személyes adataikat. Viszont akik jelenleg ilyen hordozón tárolják fényképeiket, zenéiket, filmjeiket, kezdhetnek izgulni - néhány évtized múlva. (Köszi Dóri a linkért.)

Az egyik kérdéses szelfi
Forrás: Wikipedia
Na akkor kié is a szerzői jog a majom szelfi kapcsán? - A napokban arról blogoltam, hogy meglátásom szerint - az általam ismert tények alapján - nem rendelkezik a fotós szerzői jogokkal azokra a fotókra nézve, amelyeket egy makákó készített saját magáról. A téma annyira érdekes és fontos, hogy az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala (USCO) módosítotani tervezi szerzői jogi kézikönyvét, és ebben kifejezetten "a majom pártjára állt", pontosabban nem kedvezett a fotósnak. A HVG által közölt hír sajnos nem linkelte be a kérdéses USCO dokumentumot, de azért én ezt most megteszem. (Fontos, hogy ez a verzió egyelőre még csak tervezet!) Terry Hart ennél alaposabban körbejárta a kontra érveket is.

Harminchárom hónap az első megosztónak - Angliában szigorú ítélet született Philip Danks ügyében, aki az egyébként rétegfilmnek számító (értsd: kocsirajongóknak szánt) "Halálos iramban 6" alkotást engedély nélkül rögzítette kamerájával egy mozis vetítés alkalmával, majd megosztotta az interneten a felvételt, sőt - és ez rendkívül fontos - egyedi másolatokat is értékesített DVD-n 1.5Ł összegért. A szerzői jogok jogosultja, a Universal Pictures megállapítása szerint a vádlott 2.5 millió fontos kárt okozott a cégnek, lehetővé téve, hogy 700.000 ember töltse le a filmet Dankstől. Bár már ismertem korábbról is ítéleteket warez oldalak (és azok adminisztrátoraival, üzemeltetőivel) szemben, ahogy Nagy Dani kolléga mondta, ez úttörő ítélet lehet a fülön csípett releaser felelőssége tárgyában.

Az EUB joggyakorlat összefoglalása az SZTNH-tól - Mire nem akad az ember, ha kicsit kutat... Restellem magam, hogy csak most vettem észre, de úgy fest, hogy az SZTNH honlapjáről már 2012 év vége óta elérhetők azok az összefoglalók, amelyek az Európai Unió Bíróságának minden negyedévben meghozott szellemi tulajdonvédelmi előzetes döntéseit mutatják be az SZTNH munkatársai. A legfrissebb, 2014/II. anyagban az alábbi, szerzői jogi szempontból fontos döntésekről olvashatunk: C-360/13 sz. előzetes döntés a böngészésről (ezen a blogon lásd itt), a C-435/12 sz. előzetes döntés a magáncélú többszörözés és a háromlépcsős teszt kapcsolatáról (lásd itt), főtanácsnoki indítvány a C-201/13 sz. ügyben a paródiáról (lásd itt), főtanácsnoki indítvány a C-117/13 sz. ügyben a könyvtárak általi többszörözésről (lásd itt), főtanácsnoki indítvány a C-463/12 sz. ügyben a magáncélú másolatok után fizetendő díjak kérdéséről (lásd itt). Nem mondom, öröm látni, hogy Hajdú Dóri kolleginával ezeket az ügyeket mind feldolgoztuk. Remélem ezután is nyitott szemmel járunk majd, de az SZTNH munkaanyaga is sok segítségünkre lesz ebben.

Címkék: , , , , , , , , ,