Hírmorzsák #4.18

Dal+Szerző 2014/3. szám. A felhő és a szellemi tulajdonvédelem jövője. Szerzői jogot az iskolákba! Személyhez fűződő jogok a közkincsen. Kiszivárgott a TTIP. - Hírmorzsák #4.18.

Forrás: Dal+Szerző
Dal+Szerző 2014/3. szám - Megjelent a legújabb Dal+Szerző, szokásosan online is elérhetők a kiváló interjúk (Andreas Varady, Harcsa Veronika, Pajor Tamás, Bérczesi Róbert, Vidovszky László, Szűcs Norbert, Kentaur) és egyéb zenészprofilok (Sárik Péter, Tompa Andrea és az én kedvencem, egy rövid S. Nagy István méltatás), apró hírmorzsák (különösen érdekes az új uniós bizottsági struktúrásával és a szerzői jogi ágazat várható irányításával kapcsolatos leírás), albumajánlók, az NKA által osztott kulturális támogatások rendszerének bemutatója, a játszási toplisták, a Szerző Véleményező Bizottság négy tagjának gondolatai, egy kis szerzői jogi unikum a jogátruházásról. Plusz, ha már Artisjus, és aktualitások, akkor íme egy rövid röpanyag, amit a közös jogkezelő a honlapján tett közzé a tevékenységéről.

A felhő és a szellemi tulajdonvédelem jövője - A New York Times szellemi tulajdonvédelemmel gyakran foglalkozó írója, Quentin Hardy arról értekezett, hogy a felhő alapú szolgáltatások milyen jelentős változásokat indukálnak IP fronton (bár elsődlegesen itt nem a szerzői jogról írt). Az összekapcsoltság, a társadalmi és technikai változások tempója mind azt vetítik előre, hogy a jogvédelmi struktúra is változásokon fog átesni (illetve kell, hogy átessen).

Szerzői jogot az iskolákba! - A brit kormányfő szellemi tulajdonvédelmi tanácsadója, Mike Weatherley, "Copyright Education and Awareness" címmel tette közzé 51 oldalas jelentését, melyben összefoglalta, hogy milyen intézkedéseket látna fontosnak a polgárok szerzői jogi tudatosságának a növelése érdekében, ide értve az iskolai oktatást, illetve az állami televízió társaság, a BBC által készítendő ismeretterjesztő sorozatot. Az általam is oly gyakran hangoztatott szerzői jogi tudatosság kérdése egyes országokban már jelentős fejlődésen ment keresztül: az egyébként erőteljesen "kalóz mentalitású" Svédországban az emberek mind nagyobb számban fordulnak a legális alternatívákhoz, akárcsak az Egyesült Államokban. A britek is erre az útra kívánnak rövidesen lépni. Nagy kár, hogy bár a magyar szellemi tulajdonvédelmi stratégiát megfogalmazó Jedlik-terv idehaza is előirányzott valami hasonlót, ennek megvalósításából egyelőre semmi sem látszik.

A bírónak ennyire sokat
nem kell gondolkodnia a válaszon
Személyhez fűződő jogok a közkincsen - Az IPKat blog egy rendkívül izgalmas francia jogesetről számolt be, amelynek a tárgyát Auguste Rodin, 1917-ben elhunyt kiváló francia művész alkotásainak a többszörözése képezi. Bár Rodin életműve már értelemszerűen a közkincsbe tartozik, a francia jog alapján a személyhez fűződő jogok örökérvényűek, s ily módon bármely, a közkincs részét képező mű csak úgy használható fel ingyen és engedély nélkül, ha a személyhez fűződő jogokat ezzel együtt is tiszteletben tartják. A kérdéses jogvita tényállása szerint azonban a több mint 1700 másolat egy részéről lemaradt Rodin aláírása (ami a névfeltüntetés jogával áll összefüggésben), egyes másolatok pedig olyan alacsony színvonalúak, hogy az integritáshoz fűződő jog is csorbát szenvedhet. Az ily módon üzletszerű másolást a kerületi ügyész műhamisításként értékelte, és erre tekintettel pézbüntetés kiszabását kérte a másolatokat végző cégre, annak amerikai vezetőjével szemben pedig a pénzbüntetésen felül 8 hónap szabadságvesztés büntetés kiszabását is kezdeményezte. Ha minden igaz, döntés novemberben várható.

Kiszivárgott a TPP szövegtervezete - A Wikileaks ismét gondoskodott arról, hogy egy kicsit megtudjunk az amúgy titokban előkészített Trans-Pacific Partnership (TTP) megállapodás részleteiről. Az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Malajzia, Szingapúr, Japán, Mexikó, Peru, Vietnám, Brunei és Chile részvételével körvonalazódó megállapodás szellemi tulajdonvédelmi fejezete (TTIP) vált nyilvánossá, egész pontosan egy 2014. májusi szövegtervezete. Mivel én nem szükségképpen hiszek az ilyen szivárogtatott anyagok elemzésének szükségességében, ezért e ponton eltekintek a 70+ oldal elolvasásától. Majd ha érdemi megállapodás születik belőle, akkor leelemzem. Ezzel együtt is árulkodók a kulcsszavak: "TTIP, Trade, Treaty, Enforcement Measures, Geographical Indications, Circumvention, DRM, Pay Television, Encryption, Copyright, Pharmaceuticals, Intellectual Property, Trademark, Patent, CDA, DMCA".

Címkék: , , , , , , , ,