Hírmorzsák #4.19

Quo Vadis, Common Sense for Copyright? Már a Spotify is gonosz lenne? Kanada a legnagyobb (belső) ellenzője a TTIP-nek. Dán magatartási kódex a weboldalak blokkolásáról. Lecsaptak a kinox.to weboldalra is. - Hírmorzsák #4.19.

Quo Vadis, Common Sense for Copyright? - Ha már épp Finnországban járok, nem maradhat ki a Hírmorzsákból a TorrentFreak azon írása, miszerint a finn Oktatási és Kulturális Bizottság a népi kezdeményezés formájában a finn Eduskunta (vagyis Parlament) elé került előterjesztés elkaszálását javasolja. Mint kiderült, ezt a bizottság a szövegtervezet belső ellentmondásaiból és a fennálló jogszabályi környezettel fennálló nyilvánvaló ellentéteivel magyarázza. További részleteket a TF cikk alapjául szolgáló EDRi híradásból, és az onnan elérhető - sajnos csupán - finn nyelvű írásokból nyerhetünk.

Most már a Spotify is gonosz lenne? - Egy nagyon érdekes írást találtam a Copyhype blogon keresztül, mely a The Trichordist weboldalon jelent meg. Ennek szerzője - számomra kissé meglepően, ám ettől még érdekesen - amellett érvel, hogy érdemes lenne megfontolni annak a hagyományos véleménynek a felülvizsgálatát, miszerint a Spotify és társai lennének a zenefogyasztás jövője. A bejegyzés szerint miközben a hanglemezkiadók fél évszázada nyereségesen üzemelnek, addig a streaming oldalak gyakorlatilag még ma is csak mínuszt termelnek. Megítélésem szerint az üzleti modellek különbségeire (és a kiadókat övező, gyakran jogos kritikákra) fittyet hányó írás hasznos, de nem jogos. Egy hírmorzsát ettől még megért.

Kanada a legnagyobb (belső) ellenzője a TPP-nek - Legutóbb arról (is) írtam, hogy nyilvánosságra került a TTIP fedőnevű új egyezmény szellemi tulajdonvédelmi fejezetének egy kora nyári munkaverziója. Michael Geist, kanadai jogász professzor a blogján nagyon érdekesen összefoglalja, hogy miért Kanada a legnagyobb belső ellenzője a TTIP-nek. Ettől persze nagyon valószínű, hogy Kanada is alá fogja írni a dokumentumot.

Dán magatartási kódex a weboldalak blokkolásáról - A dán telekommunikációs szakmai szervezet egy olyan magatartási kódexszel rukkolt elő, amelyben rögzítették azokat a feltételeket, amelyek mentén bírósági végzést követően blokkolják egyes weboldalak elérhetőségét (vagyis megakadályozzák a jogsértések ismételt elkövetését) az országban. Ahogy arra a Kluwer Copyright Blog szerzője is utal, maga a blokkolás nem újkeletű a skandináv országban. Azonban, ez már az én véleményem, a kódex elfogadásával sokkal átláthatóbb, érthetőbb, "elmagyarázhatóbb", egyúttal védhetőbb is lesz a rendszer.

Lecsaptak a kinox.to weboldalra is - A Kino.to weboldal e blog olvasóinak is ismerős lehet, nem egyszer emlékeztem meg a szerzői jogsértésekre szakosodott portál jogi problémáiról. Nem mellesleg a weboldal blokkolásával kapcsolatos osztrák jogvita még az uniós bíróságig is eljutott (lásd a UPC Telekabel Wien ügyet). Ez utóbbi döntés már meghozatalakor csak hipotetikus választ adhatott, ugyanis mire az előzetes döntés megszületett, a kino.to rég becsukta kapuit (rendőrségi razzia okán). Meglepetések ebben a világban azonban nincsenek, az oldal hamar újjáéledt, kinox.to néven. Deli Petra kolléganőmtől kaptam a napokban egy linket, majd magam is találtam egy másikat, amiben viszont épp arról számoltak be, hogy a német rendőrség erre a második domainre is lecsapott, és - talán csak egy időre - ismét nehezebb idők járnak majd a német felhasználókra.

Címkék: , , , , , , , , , ,