Breaking News: Téves szerzői jogi nyilatkozatot tartalmaz a Windows 10 telepítője

Az informatika iránt érdeklődők már napok óta várták a "végleges" Windows 10 megjelenését, ami végül a várakozásoknak megfelelően 2015. július 29-én meg is történt. A Windows 10 egy teljesen új platformot jelent, amely innovatív megoldásai mellett számos területen összegzi a Windows 7 és a Windows 8.1 erényeit. A magyar verzió megjelenésébe azonban egy szerzői jogi szempontból is érdekes hiba csúszott.

A Windows 10 feltelepítéséhez szükséges ISO fájl számos nyelven, így természetesen magyarul is elérhető ezen az oldalon keresztül. A virtuális "telepítőlemez" tartalmazza a felhasználáshoz szükséges szerzői jogi információkat is, mely többek között a letöltött ISO fájlban az "\Win10_Hungarian_x64.iso\sources\hu-hu\readme.rtf" elérési útvonalon érhető el.

Forrás: telegraph.co.uk
A fájl tartalma azonban meglepő módon egyáltalán nem a Windows 10 felhasználási feltételeit és szerzői jogi nyilatkozatait tartalmazza, hanem a Windows 7 hasonló információit, ráadásul nem pusztán a szám lett véletlenül felcserélve, hanem valóban a Windows 7-re vonatkozó nyilatkozatok vannak benne, mint ahogy arra az itcafe.hu egyik kommentelője felhívta a figyelmet.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 60. § (5) bekezdése értelmében egyébként ugyan nem kötelező a szoftver felhasználására vonatkozó szerződés írásba foglalása a szoftver műpéldányának a kereskedelmi forgalomban történő megszerzése esetén, azonban a felhasználás részletes feltételei és a szóban forgó fájlban tett, védjegyekre vonatkozó jognyilatkozatok - illetve jelen esetben azok elmaradása - fontosak lehetnek a jogosultak védelme érdekében.

A Microsoft természetesen számos egyéb módon is tájékoztatja a felhasználóit a felhasználási feltételekről, azonban a szóban forgó readme.rtf fájl tartalmazza például a Microsoft által felhasznált és licenszelt képek jogosultjainak a listáját is, ami már nem biztos, hogy máshol is elérhető. Informatikai értelemben is tartogat érdekességet a hiba, ugyanis mindez arra enged következtetni, hogy a telepítőalkalmazás egyes részeit sem a későbbi Windows 8.1-ből, hanem vélhetően a Windows 7-ből migrálták.

Címkék: , , ,