EU - Vietnami Szabadkereskedelmi Megállapodás

Az Európai Bizottságának a kereskedelmi ügyekért felelős biztosa, Cecilia Malmström, illetve vietnami kollégája, Vu Huy Hoang, 2015. augusztus 4-én jelentette be, hogy az EU és az ázsiai ország szabadkereskedelmi megállapodást kötött egymással. A dokumentum a kereskedelem szót kellően tágan értelmezve számos gazdasági területet érint. Ezek egyik része a szellemi tulajdonvédelem.

Forrás:
World Bulletin
E vonatkozásban a megállapodás külön nevesíti a földrajzi árujelzőket. A Bizottság minap közzétett sajtóközleménye szerint egészen pontosan 169 földrajzi árujelző kap magas szintű, szellemi tulajdonjogi védelmet Vietnamban, köztük a Champagne, a Parmigiano Reggiano sajt, a Rioja bor, a Roquefort sajt vagy skót whisky. (Bízok benne, hogy a tokaji aszú is a listán van.) A védelem fordítottja is igaz, számos vietnami termék élvez a jövőben védelmet az EU területén, így a Mộc Châu tea vagy a Buôn Ma Thuột kávé.

Ezen felül a sajtóközleménynek van egy kiemelkedő bekezdése. Ez szó szerint a következők szerint hangzik:
"On Intellectual Property Rights, Vietnam has committed to a high level of protection, going beyond the standards of WTO TRIPs agreement. With this agreement, EU innovations, artworks and brands will be better protected against being unlawfully copied, including through stronger enforcement provisions."
Forrás:
Vietnam Briefing
Az EU már hosszabb ideje saját területén, és a külföldi partnerei felé is egyfajta "TRIPS+ keretet" próbál alkotni a szellemi tulajdonvédelem területén. (Igaz ez a jogok tartalmát vagy a védelmi időt illetően is, de a közösségi szabadalom és a közösségi védjegy hasonlóképp értékelhető.) A szabadkereskedelmi megállapodás ennyiben tehát már Vietnam esetén is elvárja a TRIPS-Megállapodásban foglaltaknál szélesebb körű védelem biztosítását. Sőt, hangsúlyozni érdemes: a TRIPS különös hangsúlyt fektet a jogérvényesítésre. Vagyis Vietnamtól az EU - és egyébként fordítva is igaz ez - elvárja a magas szintű jogérvényesítést.

A továbbiakban már csak a finomhangolás (a sajtóközlemény szerint "technikai jellegű egyeztetések" vannak hátra. A megállapodást az EU-ban a Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ha minden jól megy, 2017/2018 fordulója körül hatályba léphet a megállapodás.

Címkék: , , , , ,