Breaking News: Zöld puccs küldi sírba a francia három-csapás rendszert?

2016. május 2. napján a francia Nemzetgyűlés 57%-os többséggel megszavazta a három-csapás rendszer hat éven belüli hatályon kívül helyezését. Hét fő részvételével, hétfőn.


forrás: hadopi.fr
A francia három-csapás rendszer 2009. évi hatályba lépése, illetve 2013. évi felülvizsgálata előtt, során és utána is számos vitát váltott ki. Lényegében egy alternatív, közigazgatási-jellegű jogérvényesítési rendszerről beszélünk, ahol a jogsértőket az IP-címük alapján való azonosítás után három értesítéssel figyelmeztetik az észlelt jogsértésekre, majd a harmadik értesítés ("csapás") után hivatalból eljárás indul.

A francia hatóság már tavaly júliusban kiküldte ötmilliomodik értesítését, bár ezek közül csupán pár száz került érdemben más hatóságok elé. Ezzel párhuzamosan a jogosultak részéről - szintén 2015 júliusáig - 37 millió panasz érkezett a HADOPI működésével kapcsolatban.

Nem lenne tehát kifejezetten meglepő, ha a francia törvényhozás komoly elhatározással vetné bele magát a három-csapás rendszer eltörlésébe, ám tegnapi döntés körülményei nem feltétlenül erre engednek következtetni. A TorrentFreak beszámolója alapján ugyanis az 577 fős nemzetgyűlésből mindössze hét fő volt jelen, amelyből négyen szavaztak a három-csapás rendszer eltörlése mellett, hárman pedig ellene.

Az elfogadottak szerint 2022-ig kell majd a HADOPI hatóságot megszüntetni, illetve a mögötte álló jogszabályt hatályon kívül helyezni. Ettől függetlenül a döntést a francia szántusnak is meg kell majd erősítenie, ami komoly kormánytámogatottság nélkül nehezen elképzelhető (és a francia kormány jelenleg nem ezen az állásponton van). 

Ennek okán a francia zöld párt partizánakciója nem feltétlenül jelenti a három-csapás rendszer végét is, de legalább jelzi, hogy az alternatív jogérvényesítés ezen formája nem feltétlenül tartható fenn hosszú távon.

Címkék: , , ,