Konzultáció a kiadók szerzői jogi értékláncban betöltött szerepéről és a panorámaszabadságról

A konzultációban való részvétellel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium és az SZTNH közös felhívása - változatlan tartalommal közölve - a következők szerint hangzik.

"Mint az bizonyára az olvasó számára ismeretes, az Európai Bizottság 2016. március 23-án hirdette meg a kiadók szerzői jogi értékláncban betöltött szerepéről, valamint a látképek szabad felhasználásáról ("panorámaszabadság") szóló nyilvános konzultációját (Public consultation on the role of publishers in the copyright value chain and on the 'panorama exception'). A konzultáció 2016. június 15-ig lesz elérhető itt.

A Bizottság a konzultáció keretében észrevételeket vár a kiadók jogaival kapcsolatban, különösen abban a tekintetben, hogy milyen hatással lenne a kiadói szektorra egy, a kiadóknak európai uniós szinten biztosított szomszédos jogi jogosultság. A Bizottság továbbá a panorámaszabadság jelenlegi jogi keretrendszerére vonatkozó vizsgálatot folytat, amelyben fel kívánja használni a konzultáció során beérkező véleményeket is.

A konzultáció keretében kialakítandó és képviselendő egységes kormányzati álláspontot az Igazságügyi Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala együttesen fogja kialakítani.

Annak érdekében, hogy a fent hivatkozott konzultációban felmerülő kérdésekkel összefüggésben kialakítandó magyar álláspontban a hazai érdekeltek véleménye megfelelően tükröztetve lehessen, e helyt kívánunk buzdítani minden érintettet, hogy juttassa el számunkra a kérdésekkel kapcsolatos véleményét. Amennyiben a konzultáció során közvetlenül kívánják megküldeni a Bizottság részére észrevételeiket, akkor köszönettel vennénk, ha ezeket – szintén a megalapozott kormányzati álláspont kialakítása érdekében – egyúttal a részünkre is megküldenék.

A kiadók szerzői jogi értékláncban betöltött szerepéről, valamint a látképek szabad felhasználásáról ("panorámaszabadság") szóló nyilvános konzultációval kapcsolatos észrevételeiket

2016. június 1-ig

várjuk az uniosszerzoijogireform@hipo.gov.hu továbbá a  niehat@im.gov.hu e-mail címekre.

A konzultációról szóló közlemény nyilvános és elérhető a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján, az alábbi címen: http://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/szakmai-es-hatosagi-kozlemenyek/felhivas

Együttműködését előre is köszönjük!

Igazságügyi Minisztérium
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala"

Címkék: , ,