Mit hoz 2010 a fájlcserélőknek?

Néhány napja (egészen pontosan újév napján), még az ünnepi hangulat közepette kaptam kézhez a TorrentFreak (TF) napi hírlevelét. Ebben egy rendkívül érdekesnek ígérkező posztot olvashattam "Five BitTorrent Predictions for 2010" címmel. Azoknak, akik a linkelt oldalt nem nagyon érnek rá elolvasni, álljon itt a TF öt jóslatának egy-egy röpke összefoglalása:

1. A The Pirate Bay/TPB (legjobb emlékeim szerint) tavaly november óta már csak "mágneslinkek" segítségével juttatja hozzá a keresőket az egyes torrentekhez, trackerét "felszámolta". A TF jóslata szerint ez így is fog maradni + a TPB "kvartettje" (az elsőfokú eljárásban elítélt négy emberke) másodfokon megússza a felelősségre vonást + mindezek után beindítják a YouTube halálát jelentő "The Video Bay" szolgáltatást.

2. A szórakoztatóipar tovább ostromolja a fájlcserélő szolgáltatásokat, és újabb P2P alkalmazásokat citálnak majd bíróság elé.

3. Az olyan folyamatban lévő, és rendkívüli vitákra sarkalló kezdeményezések, mint az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) hatására a fogyasztók többsége az anonimitást fogja választani a fájlcserélés során. (Ennek eredményeként a nemzeti jogszabályok, főleg a franciák által elfogadott, és másutt is erősen szorgalmazott "három csapás törvények" értelmüket vesztik majd - előidézve a még szigorúbb szabályok iránti lobbit és a többi, és a többi - Catch 22.)

4. 2010-ben a a torrent alapú internetes továbbközvetítés (streaming) jelentős megerősödése lesz megfigyelhető, a nyári futball világbajnokság idején kicsúcsosodva. Állítólag a BitTorrent fejlesztője már nagyon jól halad a BitTorrent streaming fejlesztésében.

5. A uTorrent egy fejlett "médiaportállá" fog változni (keresőmotorként, videó-átalakítóként, videó-lejátszóként, valamint iTunes alkalmazásként fog működni), miközben a BitTorrent cég továbbra is nyújtani fogja az eddigi szolgáltatást is.

Privát vélemény:
1. Majd meglátjuk, hogy valóban véget ér-e a másodfokú eljárás Svédországban. Egyrészt a TPB eddig is sokat tett azért, hogy elhúzzák a pert, másrészt a perirat nagysága folytán nem két perc alatt fog megszületni az ítélet. Ezen felül egyelőre nem vennék mérget arra, hogy felmentenék a TPB kvartettet. A TPB modelljének megváltoztatása viszont tartós lesz valószínűleg, de nem végstádium - csak egy újabb generáció kezdete.

2. Ennyi erővel horoszkópot is szerkeszthetnének a szerzők - ez nem jóslat, ez tény.

3. Ad 1. Semmi nem garantálja, hogy az ACTA, vagyis egy nemzetközi egyezménynek tervezett dokumentum még idén életbe lép: a) még a végleges szöveget sincs kész; b) ezután el kell fogadnia több országnak; c) ezután az államoknak a nemzeti jogukba is be kell illeszteniük azt. Ad 2. Én a három csapás törvények hosszú életében sem vagyok meggyőződve. Ki kell várni Franciaország mellett más országok tapasztalatait is. A franciák (elsősorban President Sarkozy) kötötték az ebet a karóhoz, annyira akarták azt a törvényt. Az angolok néha akarják, néha nem. És még jó néhány ilyen ország van. Ad 3. Még ha minden úgy is menne, mint ahogy a jóslat írja, ez akkor is lehetetlen egy év alatt. Ad 4. A szerzők az anonimitás mellett említést tehettek volna a zárt, Darknet, friend-to-friend szolgáltatások erősödéséről is. Bár ezek továbbra is rizikósabbak akkor, ha kiderül a név, de a rejtett oldalak egyelőre nagy biztonságot nyújtanak a tagok számára.

4. Ebben végre maradéktalanul egyet kell értenem a szerzővel: ez a jövő (annak legalábbis egy domináns szeglete). Hogy kizárólag a BitTorrent lenne ebben nyerő, vagy új technológiát is kidolgoznak erre? Majd kiderül, de ez ügyben érdemes egy bekedést a New York Times egy cikkéből megszemlélni + egy másik teljes cikket ugyancsak a New York Times-ból. Hogy pont a foci vb? Miért nem a közelgő SuperBowl vagy a téli olimpia? Majd meglátjuk, de azért ez elég sanszos.

5. Sajnos ehhez kevés vagyok, de megjegyezném, hogy a TF-nek írt kommentek többsége ezt lehetetlennek tartja.

És hadd egészítsem ki mindezt a felsorolást egy újabb elemmel.

6. Még nagyobb teret fog nyerni a DDL, vagyis tárhelyszolgáltatás, mint például a RapidShare vagy Data.hu. Ezek révén az eddigieknél is nagyobb mértékben kerülnek majd valószínűleg megosztásra jogsértő tartalmak. A DDL-lel kapcsolatos érdekes cikket lásd: Mezei Péter - Németh László: A Direct Download Link (DDL) szolgáltatás szerzői jogi megítélése. In: Infokommunikáció és Jog, 2009/5. szám, p. 179-186.

Kedves Olvasó! Jó lenne, ha a fenti jóslatok, elképzelések kapcsán állást foglalna, véleményt mondana, kiegészítené hetedik-nyolcadik stb. elképzeléssel!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,