Fordul a kocka? A RapidShare megúszta

Korábban is beszámoltam már RapidShare ügyekről, illetve még cikkeztem is erről tavaly, ezért érdekes meglepetésként ért engem is, hogy a RapidShare-t másodfokon nem találta vétkesnek a düsseldorfi fellebbviteli bíróság a fogyasztók által elkövetett jogsértésekért. Sajnos mindezt egyelőre még csak egy TorrentFreak hír alapján tudom leírni, az ítéletet még be kell valahonnan szerezni, ugyanis mindenképpen rejthet magában érdekességeket.

A híradás szerint ugyanis a bíróság úgy találta, hogy a kulcsszavas szűrés nem elég hatékony, az egyenként történő ellenőrzést pedig a RapidShare elegendő munkaerő híján nem képes végezni, végül a bíróság azt is elvetette, hogy a fájlok kiterjesztése mentén (pl. RAR fájlok) szűrjék a tartalmakat, mivel ez utóbbi esetben semmi sem bizonyítja hitelt érdemlően, hogy jogsértő tartalom bújik meg az adott link mögött.

Ezen érvek közül a harmadik ennyi alapján tökéletesen helytállónak tűnik, az elsőről szívesen olvasnék még, mert ez így egyelőre biankó, a közbülső viszont szinte necces, mivel ez kb. arra sarkallhatja a hosting szolgáltatókat, hogy mindössze az elemi fennmaradáshoz szükséges létszámú admint alkalmazzon csak, így ugyanis sikerrel lehetne arra hivatkozni, hogy a jogellenes tartalmak kiszűrésére már nincs idő és energia.

Hangsúlyozom persze ismét, hogy ez csak egy TF hír volt. Az ítéletet valahonnan majd igyekszek begyűjteni, és összetettebb képet adni róla.

Címkék: , ,