HADOPI felmérés az internetes szokásokról

Az online (elsősorban P2P alapú) szerzői jogsértések felderítésére és megakadályozására hivatott francia HADOPI egy felmérést tett közzé nemrég, amiben a francia internethasználók szokásait ismerteti - sok esetben érdekes megállapításokkal.

Legnagyobb bánatomra a francia nyelvet nem tudom használni munkám során, ezért az alábbi bejegyzés elkészítésekor a Kluwer szerzői jogi blogján közölt bejegyzésre kell hagyatkoznom. A HADOPI által 2687 tizenöt évesnél idősebb személy bevonásával készített felmérés legérdekesebb megállapításainak a következőket találta Catherine Jasserand. A francia internethasználók 49%-a "fogyasztott már jogellenesen kulturális javakat". Jasserand kiválóan jelzi, hogy ez elég pongyola megfogalmazás, ugyanis még csak véletlenül sem utal arra, hogy e 49% csak fájlcserélést jelent, vagy mondjuk a piacon vásárolt másolt DVD-k "fogyasztása" is ide tartozik. A válaszadók 13%-a egyébként rendszeres jelleggel fogyaszt illegálisan kulturális javakat, ráadásul ezek egy negyede mindezt a HADOPI törvény hatályba lépését követően kezdte. Jasserand ezt érdekesnek nevezi, de szerintem ebben nincs semmi meglepő. A felmérés a 15 éves korosztálytól szólította meg a felhasználókat, s e körben a fájlcserélés felfedezése minden bizonnyal nagyon gyakori. A fenti szám - amely kb. az összes válaszadó 3%-át teszi ki - ráadásul nem is szignifikáns.

A felmérés szerint a válaszadók 70%-a tudatában van annak, hogy a HADOPI törvény az internet-hozzáférés biztosítását írja elő, azonban a felmérés elmulasztotta azt megkérdezni, hogy azt egyáltalán tudják-e a felhasználók, mi lehet elég "hatékony" védelem? A felmérés szerint továbbá a kulturális javakat illegálisan fogyasztók - talán nem is meglepő módon - kulturális javakra ennek ellenére is többet költenek, mint a magukat amúgy jogszerűnek vallók. Ez elgondolkodtató. Végül a válaszadók fele nem tervezi, hogy internetes szokásain változtatna. (Ez természetesen addig nem is meglepő, amíg bizonyos, hogy a HADOPI takaréklángon ég.)

A francia nyelvet ismerőknek ajánlott ez a dokumentum, főleg ha további észrevételekkel tudnák kiegészíteni e röpke bejegyzést!

Címkék: , , , , ,