A PIPA új köntöse: SOPA, a.k.a Amerikai Nagy Tűzfal

Korábban rengeteget írtam már a PROTECT IP Actről, az Egyesült Államok Kongresszusának felsőháza, a Szenátus által tárgyal törvénytervezetről, amely az olyan nemzeti weboldalakkal szembeni fellépést tette volna lehetővé, melyek célja elsődlegesen a szerzői (és egyéb szellemi tulajdon)jogok megsértése. A héten a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház is megkapta a tervezetet, azonban a jelek szerint nem csak a neve, hanem a tartalma is megváltozott. Még szigorúbb lett.

Először is: a PIPA új neve mostantól röviden SOPA, pontosabban: "Stop Online Piracy Act", vagy ahogy egyesek még hívják: E-PARASITES Act (angolul: "the Enforcing and Protecting American Rights Against Sites Intent on Theft and Exploitation Act"). Nem ez a pont azonban az, amikor a teljes 78 oldalas (na jó, hatalmas betűk, széles margók) törvényjavaslatot el fogom olvasni. Ehhez idő kellene. Egyelőre maradjunk a "nagyvonalaknál". Azonban már első pillantásra is megállapítható az, amit egyes elemzők mindeddig megjelentettek róla: még a PROTECT IP Actnél is szigorúbbnak tűnik a javaslat. (A mellékelt képen egyébként a javaslatot benyújtó Lamar Smith látható.)

A törvényjavaslat §101 fogalommeghatározásokat tartalmaz. Ezt most meghagyom későbbre. A §102 a külföldi weboldalakkal szemben a szövetségi főügyész által indítható eljárás szabályait tartalmazza (in personam eljárás, ha van személyes joghatósága a szövetségi bíróságnak és in rem eljárás, ha az nincs - sebaj, ekkor is beindulhat az eljárás tehát). Végeredményben az ISP-k kötelesek lesznek blokkolni a weboldalt, a keresőmotorok nem jeleníthetik meg a weboldal linkjeit, az online pénzügyi tranzakciós szolgáltatók nem üzletelhetnek a weboldalak üzemben tartóival és az online reklámozás is megtiltható ezeken az oldalakon.

A §103 alapján a jogaikban sértett szerzői jogosultak az online pénzügyi tranzakciós szolgáltatók és az online reklámcégek felé is bármikor küldhetnének értesítéseket, hogy függesszék fel az "amerikai tulajdon lopását célzó" nemzeti és külföldi weboldalaknak nyújtott szolgáltatásaikat. A törvény ezáltal minden pénzügyi bázistól elzárná az oldalakat. (Elviekben, mert azért azt ellenőrizni kellene, ír-e bármit a szöveg arról, mennyire reális mindezt elvárni például egy "ghánai PayPaltól".)

A §§104-105 alapján a törvény immunitást biztosítana (vagyis kizárná felelősségre vonhatóságukat) azoknak a szolgáltatóknak, akik önkéntes alapon monitoroznák a fennhatóságuk alá tartozó weboldalakat. (A §104 szerzői jogi, a §105 pedig közegészségügyi okokból teszi mindezt.) Nem is tudom, de ez elsőre a DMCA felelősségkorlátozó rendelkezéseinek túlzott mértékű kiszélesítésére emlékeztet. Nagyon nem lenne jó, ha a kompetens weboldalakat online rendőrséggé változtatnák, és mindezt úgy, hogy a fegyvert a fejükhöz szorítjuk.

(A 106-107. szakaszokat egyelőre hagyjuk, elég bizarrul hangzik például utóbbi címe: "Denying U.S. capital to notorious foreign infringers".)

A második cím egyfajta salátatörvénynek tűnik (j, itt is van ilyen). Egyrészt egyértelműen kriminalizálná a streaming szolgáltatásokat (a feltétel a szándékos elkövetés, §201 - ja, ez a Szenátus általam is elemzett "Commercial Felony Streaming Act" nevű törvényjavaslatának képviselőházi verziója), emellett ipari kémkedésről is szót ejt (§203), illetve az amerikai szellemi tulajdonjogok külföldi védelmét is szeretné előrébb mozdítani (§205).

Folytatás novemberben. (November 16-án ül össze a Képviselőház Igazságügyi bizottsága.) A lobbisták és a tartalomipar persze örül (íme egy támogató nyilatkozat az Arts& Labs Coalitiontől). Időközben mindenkinek javasolom Jessica Litman "Digital Copyright" című könyvének olvasását. Ebből nagyjából sejthető, hogy a bizottság miként fog határozni.

Akit érdekel a téma mélységében, az magyarul az Index cikkében, angolul (és ez kicsit többet segíthet) a Copyhype oldalon (Terry Hart örül a fejleményeknek), a Techdirt bejegyzésében (Mike Masnick nem örül a fejleményeknek, "ridiculously bad", így jellemzi a javaslatot és az Amerikai Nagy Tűzfalnak hívja azt, ha nem unod a banánt, olvass tőle még itt és itt), illetve a TorrentFreak hírecskéjében (ők miért is örülnének neki?) olvashatunk.

Címkék: , , , , ,