Szólásszabadság v. szerzői jog...

... MKKP v. MTN/MTVA. A múlt héten néztem meg a szegedi Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) által életre hívott mtvhirado.com oldalról elérhető "szerkesztett" Híradót. Nem szeretek politizálni, ezért csupán annyit mondok, hogy a közéletet évek óta kritizáló, otthonom utcáit intelligens, persze cinikus humorral színesítő párt legújabb kezdeményezése a közmédia problémáira igyekezett felhívni a figyelmet. Most azonban veszteni látszanak e fronton.

A fenti linkről az említett oldal már nem elérhető, mivel a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. (a továbbiakban: MTN) - a mellékelt képen láthatóak szerint (amennyiben a kép feltöltésével az MKKP nem ért egyet természetesen kérésre törlöm azt) - kezdeményezte a domain azonnali eltávolítását, méghozzá az MTN Zrt. védjegy- és névviseléshez fűződő jogának, valamint az MTN és az MTVA "szellemi alkotásokhoz ésjóhírnévhez" (sic!) fűződő jogainak a megsértése miatt. A pusztán szakmai, s nem politikai véleményem szerint részben igaza van az MTN-nek. Főleg a védjegyjogok, illetve a nyelvtanilag inkorrektül leírt "jóhírnévhez" fűződő jogok vonatkozásában. (De komolyan, hogy lehetett ezt úgy leírni, hogy "ésjóhírnévhez"?)  Az MTN nevében eljáró Fillinger György ügyvéd levele hasonlóképp pontatlan atekintetben, hogy szellemi alkotásokhoz fűződő jogokról beszél. Nem tudom, mi másra gondolhatnak itt az MTVA/MTN által készített műsorhoz kötődő szomszédos jogi jogosultságok mellett, hiszen az "m1" logóval kapcsolatos védjegyjogok megsértéséről már említést tettek.

Az MKKP a lépést nehezen tűnik megemészteni. Politikailag teljes joggal, a szellemi alkotások jogának a szemszögéből nézve szerintem indokolatlanul. A helyzet az, hogy a színvonalas, és szerintem kiválóan sikerült politikai paródia jelenleg nem élvez szerzői jogi védelmet, a védjegyjogi "összetéveszthetőség veszélye" pedig reális. Egyrészt a paródiát jelenleg nem tekinti szabad felhasználásnak a szerzői jog. Védjegyjogilag pedig bár valójában nincs az az ember, aki egy perc után ne jönne rá, hogy az említett weboldal tartalma csupán az MKKP-tól megszokott igényes hecc, valójában ettől a védjegyjogosultnak biztosított oltalom érintésre és valószínűleg megsértésre került. [Halász Bálint kollégám lenti kommentjének fényében finomítom korábbi gondolataimat, mindenesetre érdemes egy pillantást vetni a védjegytörvény 27.§-ára, majd a 12.§ (2) bekezdésére]. Vagyis a tartalom eltávolítása iránti kérelem szerintem jogos. Más szavakkal: amíg a politikai hecc a politikusokról - jelen esetben a közmédia politizáltságáról - szól és a polgári és alkotmányjog általános keretei között marad, addig nincs baj. Amint azonban ehhez szellemi alkotások engedély nélküli felhasználása is társul, a jogsértés veszélye sokkal nagyobbá válik.

Az MKKP videója egyelőre a YouTube-ról elérhető. Ezt most én is embeddelem. (Tehát tőlem senki ne kérje az eltávolítást, mert én nem tárolom a tartalmat, az ilyesféle linkelés pedig nem eredményez szerzői jogsértést, se védjegybitorlást.) De aki csak teheti, vessen egy pillantást a videóra.


A témát feldolgozta a HVG, majd az Index is.

Update #1: felkerült/bekerült... Medialtern; Vastagbőr. (Köszönöm!)

Címkék: , , , , ,