Blogbejegyzés-író verseny 2014

2012 és 2013 után a Szerzői jog a XXI. században blog idén is meghirdeti blogbejegyzésíró versenyét. Bárki, aki szeretné megcsillogtatni írói készségeit és szerzői jogi ismereteiről tanúbizonyságot tenne, sőt szeretne díjakért is versenyezni, nevezzen a versenyre. Részletekért katt a folytatásra!

Forrás: WIPO
A Szerzői jog a XXI. században blog 2012-ben hirdette meg elsőként az olvasók számára a (vendég)blogbejegyzés írói pályázatát. Akkor a Szellemi Tulajdon Világnapján (április 26.) indult a verseny, idén is aznap kezdjük a reklámozást. A világnap idei mottója a Szellemi Tulajdon Világszervezetének honlapja szerint "Movies – A Global Passion". Bízunk abban, hogy a blogolvasók esetleg a fenti filmes témában írt pályamunkákkal kívánnak majd nevezni a versenyre.

A bejegyzés tartalmát tekintve - az alábbiaktól eltekintve - nem kívánunk semmilyen korlátot állítani. Az írásoknak szigorúan szakmai tartalommal kell bírniuk, így a politikai felhangok, egyoldalú tényállítások dominanciája, avagy érvek és bizonyítékok hiánya mind kizáró tényezőként szolgál az értékelés során. Ugyanakkor nagyon tudjuk támogatni a speciális magyar kérdések boncolgatását, akárcsak a nemzetközi (európai uniós) összehasonlításon alapuló írásokat.

A bejegyzések terjedelme ne haladja meg az 5000 karaktert. Formázást tekintve a szokásos Times New Roman, 12-es betűméret, egyszerű sortáv a követendő. A kéziratok szövegszerkesztővel kerüljenek megírásra (tehát ne e-mail szövegtörzsében érkezzenek), és Office kompatibilis formátumban kerüljenek megküldésre (például doc, docx, rtf vagy odt, vagyis ne PDF-ben). Az adatok elvesztését megelőzendő a szöveghez csatolt linkeket lábjegyzetbe szíveskedjen minden író tenni.

A versenyből kizáró ok a kézirat bármely korábbi publikálása. Csakis új, eredeti anyaggal lehet pályázni. (Ezt szigorúan ellenőrizni fogjuk!)

A verseny zsűrijében a blog hat szerzője vesz részt. A bírálati szempontok közül kiemelkedik a kézirat tartalmi színvonala (ide értve a szerzői jog helyes értelmezését és alkalmazását), az igénybe vett érvelési módszer, felhasznált források mennyisége, minősége, avagy a széles látókör megjelenítése. A nyelvtani és szerkesztési szempontok legalább ilyen fontosak (bár nem perdöntőek).

A bizottság a legjobbnak ítélt bejegyzéseket publikálni kívánja a Szerzői jog a XXI. században blogon. A kézirat benyújtását ennek megfelelően az első nyilvánosságra hozatalhoz és a publikáláshoz szükséges vagyoni jogok nem kizárólagos gyakorlásához való hozzájárulásként értékeljük. A kézirat szerzője természetesen minden szerzői jogát megtartja. (A kéziratok publikálást ugyanakkor szükségképpen nyelvi ellenőrzés fogja megelőzni, vagyis a blog szerzői a publikáláshoz szükséges formai és tartalmi szerkesztésnek alá fogják vetni a kéziratokat.)

Fenntartjuk magunknak a jogot arra, hogy egy anyagot se jelentessünk meg, illetve egy díjat se osszunk ki, amennyiben a beérkező kéziratok nem érik el azt a színvonalat, amelyet e blogon igyekszünk tartani.

A kéziratok leadásának a határideje: május 18. Eredményhirdetés: május 26.

Az idei verseny szponzorai:

A szegedi Maxim Könyvkiadó Kft. elsősorban tankönyveket, útikönyveket és újabban ifjúsági regényeket ad ki. A Maxim a szerzői jog elkötelezett híve, s ezért örömmel állt a kezdeményezés mögé, immáron harmadízben.

Az Innovative Artist Management egy, a nevével összhangban igencsak innovatív hanglemezkiadó és menedzsment cég. Olyan nevekkel dolgoznak együtt, mint Sárik Péter, Pély Barna vagy a Fool Moon zenekar. A IAM a tudatos építkezés híve, így a szerzői jog tiszteletét is fontosnak tartja. Épp ezért nem meglepő, hogy örömmel vállalta a verseny szponzori feladatainak az ellátását.

A Wizz Records a kiadó gondozásában megjelent hanglemezt ajánl föl a díjazottnak (fizikai hordozón vagy digitális formátumban), illetve arra is lehetőséget kínál, hogy a szerencsés nyertes a DJtanfolyam.hu Kft. által szervezett lemezlovas-képzésben 50%-os kedvezmény fejében vegyen részt.

Végül utoljára, de egyáltalán nem utolsó sorban a szponzoraink körében köszönthetjük az Armel Operafesztivált szervező Armelt, amely az idei, Budapesten megszervezésre kerülő operafesztivál valamennyi előadására, két fő részére szóló bérletet (első kategóriájú helyekkel), jubileumi könyvet, naptárt, jegyzettömböt, de még csokit és pólót is felajánlott az egyik díjazott versenyzőnek.

Vagyis NÉGY szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez, rendkívül értékes felajánlásokkal. Van miért küzdeni és versenyezni!

A kéziratok benyújtásának határideje tehát még egyszer: 2014. május 18. Valamennyi kéziratot az alábbi e-mail címre kell elküldeni: mezei@juris.u-szeged.hu.

Sok sikert kívánunk minden szerzői jog iránt fogékony, érdeklődő embernek a munkához. Várjuk az értékes anyagokat!

Üdvözlettel,
a Szerzői jog a XXI. században blog szerzői
Maxim Könyvkiadó Kft.
Innovative Artist Management
Wizz Records
Armel Opera Festival

Címkék: ,