Szemezgetés - TorrentFreak

A TorrentFreak oldalon is rengeteg érdekességről lehetett hallani az elmúlt hetekben. Ezekről csak röviden, a legérdekesebbeknek azonban külön posztot, hosszabb kommentet szánok.

Még július 26-án írtak arról, hogy az Ultimate Fighting Championship szerzői jogaival rendelkező társaság (Zuffa) az általa készített műsorok eltávolítását követelte két népszerű P2PTV szolgáltatótól, a Justin.tv-től és a Ustream.tv-től. Ez a hír elsősorban ezért érdekes számomra, mert épp folytatunk egy kutatást arról, hogy az emberek a P2PTV-k, illetve torrent oldalak segítségével mennyire követték a foci VB alakulását. A fenti aprócska hír azt tűnik alátámasztani, hogy a különböző külföldi, híres P2PTV oldalak már szembesülnek a jogosultak ostromával.

Augusztus 5-én értesültem arról a hírről, hogy az új-zélandi kormány elkészítette azt a törvénytervezetet, ami bevezetné a három csapás törvényt az országban. Habár a gondolat már 2008-ban megfogalmazást nyert, és az ún. "Copyright (New Technologies) Amendment Act 2008" 92A-C szakaszai erre vonatkozó előírásokat tartalmaztak, ez a módosítás máig nem lépett hatályba (s vélhetően nem is fog, hiszen a kormány új javaslatot készített). A törvényjavaslat pro és kontra érvek tömkelegét eredményezte Új-Zélandon, így sokan komolytalan, sokan pedig túl komoly szankcióként tekintenek az internet-hozzáférés 6 hónapra való felfüggesztésének lehetőségére. A javaslat elfogadása még odébb van, de személy szerint kellően aggasztónak tartom, hogy egyre több ország gondolkodik ilyesféle szankcióban, ahelyett, hogy a működőképes alternatívákban gondolkodna.

Augusztus 12-én jött a hír, hogy újabb torrentoldal bukott be, ezúttal a Kick Ass Torrent, amely most feltehetőleg Ukrajnából a sokkal nagyobb szabadságot adó Spanyolországba költözik. A hollywoodi filmipar pedig - a holland BREIN-en keresztül - a BitSnoop oldalra szállt rá. Ez a hír egyébként egy egészen érdekes adatot tartalmaz. Eszerint a BREIN közvetlenül hozzájárult 422 illegális oldal (köztük 384 torrent oldal) bezárásához 2010-ben. Ha ezek a számok valósak, akkor ez sok dolgot jelezhet, én csak kettőre utalnék: a BREIN nagyon alapos munkát végez, illetve az érintett oldalak üzemeltetői nem vállalják fel az ellenállást. (Felteszem sok esetben nem is lenne mire hivatkozni.)

Végül friss, augusztus 26-ai információ, hogy az elmúlt évekből az USA-ból felhozható egyik legismertebb, magánszeméllyel szemben, fájlcserélés miatt indított perben az alperes, Joel Tenenbaum egyetemi diák megfellebbezte a fellebbviteli bíróság azon ítéletét, amelyben a Tenenbaummal szemben korábban, az elsőfokú bíróság által kirótt 675.000 dolláros pénzbüntetést 90%-kal 67.500 dollárra csökkentette. Bár első hallásra ez őrült húzás lenne Tenenbaumtól, ő egyrészt kitart igaza mellett, mely szerint nem sértett jogot, másrészt a 67.500 dollárt épp annyira nem tudja kifizetni, mint ennek a tízszeresét. Ismerve a Jammie Thomas-Rassett ügyet, Tenenbaum nem számíthat ennél is jobb elbírálásra, ezért az újabb fellebbezés már határozottan saját pénztárcájának indokolatlan vékonyítását eredményezheti...

Címkék: , , , , , , , , ,