A második generációs fájlcserélés végnapjai

Bár már hosszú, rendkívül hosszú múltra tekint vissza a második generációs fájlcserélő programokkal szemben küzdelem, elég csak utalni a Grokster elleni 2004-es perre, egészen mostanáig üzemképes maradt több olyan szolgáltatás is, amely a klasszikus második generációs, decentralizált szerver modellre épült. Legfontosabb bástyájuk azonban, a LimeWire, amelynek jogellenességét már hónapokkal ezelőtt kimondta az eljáró bíróság, most már szintén bedobta a törölközőt (a kártérítés mértékéről a bíróság csak januárban fog határozni, de le merem fogadni, hogy meg fogja haladni a 111 milliót, amennyi az eddigi legmagasabb kiszabott kártérítési összeg volt P2P szolgáltatóval - TorrentSpy - szemben). A bíróság ugyanis arra kötelezte, hogy csukja be kapuit, számolja fel minden funkcióját. (Ezzel összefüggésben lásd még a New York Times cikkét is.) Ennek, ahogy a mellékelt ábrán is látható (mely a Limewire honlapját díszíti immáron), eleget is tett.

Hogy mit is jelent ez? Valószínűleg azt, hogy a második generációs P2P alkalmazások karrierje, közel egy évtized után, végleg leáldozóban van. Marad a BitTorrent, mondhatnám cinikusan, de ebben a cinizmus helyett inkább az életszerűséget és a realitást látom. Meglep, hogy mindeddig olyan domináns volt/maradt a Limewire, hogy majd háromszoros piaca volt az Egyesült Államokban, mint a torrent technológiának, annak ellenére, hogy ez utóbbi is amerikai találmány. Újfent feltéve a kérdést: mit is jelent ez? Nagy valószínűséggel azt, hogy a perek immáron a torrent szolgáltatásokra fognak alapvetően koncentrálni. Volt már erre példa, az IsoHunt el is hasalt (bár az oldaluk még mindig simán fut, közel hat millió torrentet indexálva), tehát a RIAA/MPAA duónak jók az esélyei. Nem akarom persze sürgetni a dolgokat, de izgatottan várom, hogy a végül is mit hoz a jövő. Nem hiszem, hogy a P2P fájlcserélés a végnapjait élné, de a hurok szorosabbra húzódik, és valószínűsítem, hogy az alternatív megoldások piaca (főleg a RapidShare sikerei folytán) egyre csak növekedni fog.

Update #1: A témát azonnal feldolgozta az ESZERINT is.

Update #2: És persze mi a TorrentFreak híre egy nappal a kapuzárás után? A Limewire-t kiváltani képes alternatívákról készítettek egy átfogó összeállítást. Nincs ebben semmi meglepő. És abban sem, hogy pillanatok alatt jött az információ, ugyancsak tőlük, hogy azonmód meg is jött az infó: nőtt is az alternatívaként jelölt oldalak látogatottsága.

Update #3: s már fel is támadt a LimeWire?!

Update #4: mégis bezár a LimeWire. Rapszodikus...

Címkék: , , , , , , , , ,