Nincs egérút

Nemrég számoltam be arról, hogy a feltételezett fájlcserélőket bíróságon kívüli fizetésre rávenni igyekvő ACS:Law iroda és ügyfele, a MediaCAT, nemrég perbe vont 26 magánszemélyt. Az ACS:Law tulajdonosa azonban kiszállt a "fájlcserebizniszből", sőt úgy fest, hogy az iroda is bezárta kapuit, így remélték, hogy a beindított eljárást sem kell lefolytatniuk. 

A korábbi bejegyzésben jeleztem, hogy Birss bíró már januárban komoly ellenérzésének adott hangot e gondolatot hallva. Ő ugyanis attól tartott, hogy az ACS:Law és a MediaCAT ezzel a bírósági eljárás hitelét csorbítanák.

A legfrissebb hírek szerint Birss bíró (lásd a képen) nagyon bölcsen nem engedte a felpereseknek, hogy ejtsék ügyüket. Ahogy azt korábban jeleztem, a MediaCAT sok esetben még csak nem is rendelkezett azon művek szerzői jogával, amelyekre hivatkozva követelték a fájlcseréléssel "vádolt" magánszemélyektől egy meghatározott összeg megfizetését. Ennek megfelelően 14 napja lesz a valós szerzői jogosultaknak arra, hogy perbe lépjenek. Ha ez elmarad, akkor a március közepére kiírt újabb tárgyalási napon az eljárásokat a bíróság meg fogja szüntetni, és a teljes perköltséget a felperesek nyakába fogja varrni. (Végül április végére datálható az érdemi döntés, mellyel kapcsolatosan az alábbi bejegyzést készítettem.)

Címkék: , , , ,