Fehér Könyv a jogérvényesítés erősítéséről

Az elmúlt néhány hónapban az Operation in our Sites a szerzői jogsértés elkövetésével (illetve ennek elősegítésével) vádolt weboldalak domain címének a lefoglalása révén került a hírek középpontjába és a kritikák kereszttüzébe. Valójában azonban ez csak egy azon lépések közül, amelyek a tavaly kinevezett U.S. Intellectual Property Enforcement Coordinator nevéhez köthetők. A "Copyright Czar"-nak is hívott Victoria Espinel a héten előállt a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének erősítését segítő reformjavaslataival.


A Fehér Könyv a szellemi tulajdonvédelem több részterületét is érinti, így különösen a védjegyeket, az üzleti titkokat és a szerzői jogot. Emellett jelentősen szigorítani kívánja a jogsértésekkel szembeni büntetőjogi eszközöket. A Fehér Könyv több szervezet együttműködésének (Espinel általi "koordinálásának" az eredménye (lásd a fenti "logólistát").

Digitális szerzői jogi szempontból csupán két javaslat érdemel figyelmet. A "jogsértésekkel szembeni küzdelem céljából az eljáró hatóságok eszközeinek bővítését segítő jogszabályi módosítások" között Victoria Espinel azt javasolja, hogy "a streaming, vagy más hasonló új technológiával elkövetett jogsértéseket" nyilvánítsák bűntettnek. A Fehér Könyv ennek alátámasztásaként rögzíti (10. oldal), hogy a szerzői jogok megsértésének büntetőjogi szankcionálása jelenleg akkor lehetséges, ha a forrásművet többszörözik vagy terjesztik. Egyelőre azonban vitatott az Egyesült Államokban, hogy a streamelés a terjesztés vagy nyilvános előadás jogát érinti-e. E vitát kívánja rövidre zárni a Copyright Czar a fenti javaslattal, ab ovo bűncselekménynek nyilvánítva az engedély nélküli streamelést.

Mindez talán rendben is lenne, azonban a javaslat nagyon félkész benyomását kelti. Nem ad ugyanis megnyugtató választ arra nézve, hogy a streamelt tartalmakhoz elérési útvonalat kínáló "linkgyűjtemények", mint például a Rojadirecta, ugyancsak felelősséggel tartoznának-e az Egyesült Államokban szolgáltatásukért? Hiszen a Rojadirecta egyáltalán nem streamel tartalmakat, a linkelés pedig ab ovo nem tekinthető se többszörözésnek, se terjesztésnek, se nyilvános előadásnak. A fentiek fényében az sem világos, hogy miért kellett a Rojadirecta domainjét is lefoglalni. (Hacsak nem azon egyszerű okból, hogy az amerikai hatóságoknak fogalmuk sincs, mit csinált valójában a Rojadirecta.)

Espinel arra is javaslatot tesz, hogy - az eddigiekkel ellentétben - a szerzői jogi (és védjegyjogi) bűncselekmények esetén is lehetőség legyen a feltételezett jogsértők lehallgatására. Nem élek az Egyesült Államokban, és ezért nem is tekinthető relevánsnak az én véleményem, de nem vagyok abban biztos, hogy az ipari kémkedéssel vagy a bűnszervezetekkel szembeni védekezés ezen eszköze például a streaming szolgáltatások elleni bizonyítékgyűjtés leghatásosabb (illetve "legszükségesebb és legarányosabb") eszköze lenne (kellene, hogy legyen).

Nagyon kíváncsi leszek, hogy a javaslatokkal mit fog kezdeni az Egyesült Államok kormánya.

Update #1: Terry Hart újabb alapos bejegyzése olvasható a lefoglalások kritikájáról a Copyhype blogon. És íme még egy kis intellektuális csatározás.

Update #2: Mások pedig már azt vizionálják, hogy bármely olyan oldal, ami a P2P vagy streaming szavakat pozitív környezetben említi, szintén veszélyben van. Na ez odaütne...

Update #3: Úgy tűnik, hogy az Operation in our Sites a jövőben is folytatódni fog.

Címkék: , , ,