Össztűz alatt a domainlefoglalások

Egy ideje figyelemre méltó fejleménye az online jogsértésekkel szembeni küzdelemnek az Operation in Our Sites fedőnevű akció az Egyesült Államokban. Ennek keretében több tízezer domain címet foglaltak le az erre hatáskörrel rendelkező szervezetek - sok esetben indokolatlanul. A módszer rövid idő alatt a kritikák kereszttüzébe került - és ez most tovább fokozódik!


2011 elején hírt adtam arról, hogy egy zenei blog domainjét lefoglalta az USA Belbiztonsági Minisztériumának bevándorlási és vámérvényesítési munkacsoportja. Az Operation in our Sites viszont igazán akkor vált világszerte ismertté, amikor az online sportközvetítések linkjeit indexáló Rojadirecta domainjét foglalta le a munkacsoport. Nem sokkal később olyan oldalak is elérhetetlenné váltak, amelyek közreműködtek volna a Super Bowl netes továbbközvetítésében.

Röviddel ezután a politika is felemelte hangját. Egy, az internetes kérdésekben igen aktív szenátor - Ron Wyden - tett fel kérdéseket az Operation in our Sites-ért felelős személyeknek (melyekre választ szerintem még nem kapott). E kérdések az akció jogosságára, megalapozottságára, arányosságára és indokoltságára vonatkoztak. Végül alig néhány napja sor került az első letartóztatásra az akció keretében.

Az igazi nyomás a munkacsoporton, és a felettük állókon azonban csak most kezdődik. A TorrentFreak-en közzétett bejegyzésében egy internetjoggal foglalkozó amerikai jogász (David Makarewicz) öt pontban foglalja össze, hogy mely okokból tűnik alkotmányellenesnek (számára) az Operation in our Sites.

Makarewicz szerint az eljárás ütközik az USA 5. alkotmánykiegészítésében található ún. due process klauzulával (senki sem fosztható meg tulajdonától a szükséges eljárási rend betartása híján, ami az előzetes értesítést feltételezné). Ütközik továbbá az 1. alkotmánykiegészítésben foglalt szólásszabadság alapjogával. Szerinte alaptalan az a félelem, hogy az eljárás "tárgyát" az eljárás kimenetelét veszélyeztetve eltüntetnék (egy domain nem tüntethető el olyan könnyen, mint például egy "gyilkos fegyver"). Úgy véli, hogy a téves lefoglalások veszélye elfogadhatatlan mértékű. Végül ugyancsak alkotmányellenesnek látja azt, hogy a lefoglalt weboldalak tulajdonosai nem követelhették vissza domainjeiket. A bejegyzés elérhető itt. Az ott leírtak természetesen nem imperatívak. Makarewicz véleménye csak EGY vélemény. Viszont igen hasznos és érdekes.

Ezen felül - és a videó a fenti bejegyzésben is elérhető - egy külön poszt olvasható a TorrentFreaken arról, hogy egy képviselő - a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogérvényesítés főfelelőséhez, Victoria Espinelhez (a "Copyright Czar"-hoz) intézett - kérdésében az Operation in our Sites jogosságát vitatja. Íme a videó:


Garantált, hogy rövidesen lesznek még fejlemények e téren.

Címkék: , , , ,