Küzdelem a maguk igazáért

Mi a közös a Rojadirecta oldalban, valamint a TalkTalk és a BT internetszolgáltatókban? Az, hogy felveszik a harcot a fájlcserélés visszaszorítására törekvő törvényi előírásokkal szemben.

Korábban már írtam arról, hogy az Operation in our Sites keretében lefoglalták a Rojadirecta domain címét az Egyesült Államokban. A sportközvetítésekre utaló linkek gyűjteményeként működő, s konkrét tartalmakat nem tároló oldal hamar újraindult más cím alatt, és a kesztyűt is felvette: perre vitte a domain lefoglalását. Márciusban már hallhatók voltak olyan hangok (Ron Wyden szenátortól), amelyek megkérdőjelezték az akció alkotmányosságát, felvetve, hogy az esetleg ütközik az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésével, mely a szólásszabadság jogát tartalmazza. Azt is tudjuk egy ideje, hogy a Rojadirecta képviseletét neves IP jogászok vállalták el. "Csapatuk" újabb tagokkal bővült. Az Electronic Frontier Foundation, a The Center of Democracy and Technology és a Public Knowledge egy amicus curie-t, vagyis a peres felek egyikét támogató nyilatkozatot nyújtott be a Rojadirecta tulajdonosa, a Puerto 80 Projects oldalán. A "bíróság barátai" (mely kifejezés a fenti latin szó magyarítása) hangsúlyozzák, hogy a domain lefoglalásokat mindaddig fel kellene függeszteni, amíg a kormány nem rendezi a szólásszabadság jogának korlátozásából eredő problémákat. A beadvány elérhető az alábbi Scribd linken. Lásd továbbá a TorrentFreak rövid írását. További érdekességek olvashatók a Copyhype blogon.

Korábban arról is cikkeztem, hogy a BT és a TalkTalk ISP-k bíróság előtt támadták meg a fokozatos válasz / három csapás rendszerét az Egyesült Királyságban bevezető Digital Economy Actet. Az ISP-k keresetét azonban az eljáró bíróság április végén elutasította. A két cég által előterjesztett azon indítványt, hogy a bírósági döntéssel szemben fellebbezést nyújthassanak be, a High Court bírája ugyancsak elutasította (és még itt is erről olvashatunk), így jogerőssé vált az áprilisi döntés. A TorrentFreak rövid híre szerint azonban a két ISP nem adja fel a harcot, és valamilyen úton-módon tovább küzd az igazáért, miszerint a Digital Economy Act szabálytalanul lett elfogadva és több sebből is vérzik. Sajnos az angol eljárásjog rejtelmeiben nem vagyok jártas, így fogalmam sincs, miképpen tehetné meg ezt a két cég, mindenesetre azért tovább követem az eseményeket, talán még lesz némi fordulat az ügyben.

Címkék: , , , , , , , , ,