Hírmorzsák #1.3

Az IFPI megállapodott a PayPallal a fájlcserélő oldalaknak nyújtott pénzügyi szolgáltatások korlátozásáról, az Index a sorozatfüggők fogyasztói szokásait méri, Leigh Harrison nyílt levélben közli, hogy a szerzői jogi kalózokkal való szembeszállás céljából inkább ki se adja a CD-jét, a Hotfile szeretné elérni, hogy az amerikai filmipar kalózkodás elleni stratégiáját hozzák nyilvánosságra, végül röviden Aaron Schwartzról: hős lesz belőle vagy börtöntöltelék? - íme a Hírmorzsák #1.3.

IFPI-PayPal paktum - A hangfelvétel-előállítók nemzetközi érdekképviseleti szerve múlt csütörtökön bejelentette, hogy megállapodást kötött a PayPal online fizetési szolgáltatóval arról, hogy utóbbi a korábbiaknál is szigorúbban fellép azon PayPal előfizetőkkel szemben, amelyek/akik a szerzői jogok megsértését célzó weboldalaikkal összefüggésben a PayPalon keresztül tesznek szert bevételekre. 2011. márciusában az IFPI már megállapodást kötött a MasterCarddal és a Visával az egyes átutalások blokkolásáról, a PayPal elvesztésével pedig a "kalózoldalak" elvesztik azt a klasszikus alternatívát, amelyen keresztül eddig is rengeteg befizetést/adományt fogadhattak. A hírrel kapcsolatban lásd továbbá a TorrentFreak és az ArsTechnica bejegyzéseit.

Index felmérés a sorozatok fogyasztásáról - Az Index - egy AXN felmérés hatására - július 25-én délután egy felmérést indított "Az életet vagy a sorozatot választja?" címmel. Bár ez elsődlegesen csak egy marginális szelete a szerzői jogoknak, és főleg a fogyasztói szokásokra fókuszálnak a kérdések, azért van benne olyan kérdés, mely a jelen bloghoz is szorosan köthető. Az 5-6. kérdés kimondottan. Aki csak teheti, menjen voksolni! A kutatási eredményekről igyekszek majd beszámolni. (Én utoljára a mellékelt képen látható Everwoodot néztem nagy kitartással. De rég is volt már az!)

© Fran Perfetto
Leigh Harrison nyílt levele a kalózkodás ellen - A mellékelt képen látható amerikai zenész hölgy nyílt levélben tiltakozik a szerzői jogi kalózkodás ellen. A The 1709 Blog által egészében közzétett levél lényege szerint a kalózok hordái ("hordes of pirates") által a lemezek, könyvek, filmek piacára gyakorolt negatív hatásokkal oly módon kíván szembeszállni Harrison, hogy inkább ki sem adja a hosszú alkotómunka során elkészített második albumát. A sok lúd disznót győz elvből kiindulva ezt javasolja minden más szerzőnek is: "if enough artists join with me, then maybe a way can be found to stop the thievery". Nem vagyok abban biztos, hogy ez a leghelyesebb megoldás, mégis azt kell mondanom, hogy ez is egy vélemény, amire érdemes odafigyelni.

A Hotfile a jogvédők stratégiai dokumentációjának kiadását követeli - Nemrég adtam hírt arról, hogy a Disney v. Hotfile ügyben az eljáró bíróság kizárta a Hotfile közvetlen szerzői jogi felelősségét. A per ettől persze még nem ért véget. A felperesek (a Disney mellett több másik szerzői jogosult) azt követelték az alperestől, hogy bocsássák rendelkezésükre az oldal feltöltőinek és letöltőinek IP-címeit, mi több a Hotfile forráskódját is. A Hotfile erre válaszként a felperesek, de különösen az ő érdekeiket képviselő MPAA kalózkodás elleni stratégiájának nyilvánosságra hozatalát követelik, vagyis azt, hogy a jogosultak miként találnak rá a jogellenes tartalmakra, mikor és hol keresik azokat, és mely filmeknek adnak általában prioritást a keresés során. A felperesek e követelés elutasítását kérik az eljáró bíróságtól, lényegében arra hivatkozással, hogy annak teljesítése esetén a kalózkodásellenes törekvéseik kerülhetnének veszélybe. Íme a felperesek beadványa:



Rendkívül érdekes és kényes kérdésről van szó. Egy biztos: a fegyverek egyenlősége megkövetelhetné, hogy az alperes is rendelkezzen minden információval. (Vö.: a TorrentFreak július 27-ei bejegyzésével. Ja, és íme egy másik TF írás arról, hogy a Hotfile talán még be is perli a jogosultakat!)

Internetes szabadságharcos vagy szimpla bűnöző? - Ahogy a New York Times is jelzi: a fájlcsere talán már lejárt téma. Egyre több olyan hírről lehet hallani ugyanis, amelyik az internetet napjaink szólásszabadsággal kapcsolatos hadi ösvényének tartja. E fronton egy újabb nagy csata tűnik kibontakozni Aaron Schwartz körül. A kivételesen tehetséges hacker három hónap alatt kb. 4 millió dokumentumot töltött le engedély nélkül az MIT hálózatáról. Egy olyan rendszerből, melyért alapesetben fizetni kellene. Schwartz azóta szabad lábon védekezhet, de a vád több számítógépes bűncselekmény, melyért akár 35 éves szabadságvesztés büntetést is kaphat + egymillió dolláros pénzbüntetést. Schwartz nem tartja magát bűnösnek, s úgy fest, hogy minden, amit tett, az információs szabadság megteremtése érdekében történt. A témát érintően rövidesen külön bejegyzést is készítek, mivel konkrét szerzői jogi vonatkozásai is vannak az ügynek. Addig is íme néhány olvasnivaló az ITCafé oldalán (itt és itt), valamint az Ars Technicán és a TorrentFreaken. (Utóbbi oldalon a vádirat is olvasható.)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,