Mi a helyzet? - Gyöngyszemek: internet és szerzői jog

Az új "Mi a helyzet?" sorozat első felvonásának ugyan mást szántam, ám a bátyámtól érkező linknek köszönhetően átírtam a sorrendet. Ma két internetes "gyöngyszem" szerzői jogi vonatkozásairól szeretnék beszámolni. Az első a Filmek a neten blog, a másik a gyermekkorom egyik kedvenc képregényének, Góliátnak a történeteit elérhetővé tevő weboldal.

Filmek a neten

A Filmek a neten blog mintapéldája a web 2.0 által nyújtott lehetőségeknek. A blogra látogatók rengeteg sorozat megtekintése közül válogathatnak oly módon, hogy az egyes epizódok számához rendelt linkek segítségével a MegaVideo oldalára juthatnak el. (A MegaVideo amúgy a MegaUpload DDL oldal kistestvére.) Itt némi reklám mellett (sávszélességtől is függően) azonnal megtekinthetővé válnak a tartalmak. A Filmek a neten technológiai része első blikkre ennyi.

Az alábbiakban tekintsük át, hogy az oldal működése milyen szerzői jogi relevanciákkal bír. (Több ponton feltételezésekre kell támaszkodnom, hiszen a blog, és különösen annak szabályzata nem válaszol meg minden kérdést.)

Adott egy online tárhelyszolgáltató, amely lehetővé teszi a regisztrációt követő feltöltést (1GB-os fájlméretig), valamint prémiumszolgáltatás keretében azt is, hogy a feltöltő az általa elérhetővé tett tartalmak megtekintési statisztikáitól függően pénzt keressen. Erre az oldalra aztán - főleg a prémium előfizetés nem túl borsos ára ellenében - annyi fájl tölthető fel, amennyit csak az érintett személy akar. 

A filmeket minden jel szerint az oldal adminjai töltik fel a Megavideóra. (Talán naivitás is végig vezetni az alábbi elemzést, mégis megteszem.) Ezt igazolja a "Szabályzat" egy része: "Lehet kérni, de szabályokhoz van (lesz kötve). Évad félbe nem marad, de csak azok a sorozatok lesznek folytatva (új évaddal) ahol legalább 50 Facebook 'Tetszik' (like) összejött." Egy manuális teszt is erre enged következtetni. A blogon jelenleg legfrissebbként felkínált Emberrablás vagy Emberrablók - mindegy is, mi a neve - sorozat első epizódja (a mellékelt kép onnan ered) ugyanis nem található a nem tagok által (vagyis regisztráció nélkül) lefuttatott keresés alapján a MegaVideón. A blog által felkínált link viszont él, tehát annak létezéséről az oldal adminjai tudnak, s minden valószínűség szerint ők hozták létre azt.

Mindezek mellé van rendelve egy szimpla blog, amely puszta linkeket kínál a filmekhez. Jó pár éve írt Tóth Péter Benjámin egy kiváló írást a linkelés jogi kérdéseiről. A tanulmány egyik kardinális eleme az volt, hogy a pusztán a jogvédett műre utaló linket hozzáférhető személy nem vonható felelősségre a szerzői jog eszközeivel, mivel a link (maga az URL) önmagában nem jogvédett. Azt is olvashattuk Tóth Pétertől, hogy amennyiben a linkre kattintva a tartalom közvetlenül elérhető/megtekinthető, az szerzői jogilag felhasználást eredményez. (Vö.: Tóth, p. 17-18.)

Mindezek fényében viszont a Filmek a neten blog általi modell szerzői jogilag releváns felhasználást takar, mely esetén engedélyre és díjfizetésre lett volna szükség. Ha ezekhez még hozzávesszük, hogy a felvételeket valószínűleg az oldal adminjai töltötték fel a MegaVideóra (kvázi nem valószínű, hogy az engedélykérés és a díjfizetés megtörtént), akkor a szerzői jogi felelősség szerintem gond nélkül megállapítható

A kimentés esélyeit jelentősen csökkentheti az, hogy a weboldalon jól láthatóan reklámok vannak elhelyezve (a szabályzat szerint: "Reklám: Emailen keress meg."), sőt minden valószínűség szerint a blog üzemeltetői a MegaVideó prémium szolgáltatása keretében külön pénzhez is jutnak. (Az oldal több mint 9000 Facebook lájkkal rendelkezik, közel 1000 ember a fenti pillanatkép pillanatában is épp a blogon böngészett, és az oldal alján található "Nézitek?" számláló másodpercenként kb. 2-3-at vált, s már 27 millió fölött tart.)

A jogérvényesítés persze külön téma. Két, csupán az érdekesség kedvéért lefolytatott, IP cím keresés is olyan eredményre vezetett, miszerint a blog előbb az Egyesült Államok (66.102.13.132), majd az Egyesült Királyság (74.125.79.132) joghatósága alá tartozó IP cím alatt fut.

Góliát

Említettem bátyámat. Mindkettőnk számára sokat jelentett réges-rég a Góliát című képregény. Ezért különösen nagy örömmel olvastam a tőle kapott e-mailt, mely szerint a Góliát képregények megtekinthetők online (ha nem is mind). Az érintett oldal ráadásul nagyon új (június 30-án kerültek feltöltésre az első képek). Ezt igazolja a mellékelt kép jobb felső sarkában lévő számláló is. Eszerint az eddigi másfél ezer megtekintésből közel hétszázra ma került sor.

A szerzői jogi kisördög nem hagy nyugodni. Az oldal felépítését végig tekintve ugyanis semmi nem utal arra, hogy a tartalmakat azok szerzői jogosultjai tették volna hozzáférhetővé. (Annál is inkább, mert az eredeti szerzők svédek voltak.) Ennek fényében azonban, feltéve, hogy az oldalt üzemeltető eOldal.hu nem rendelkezik felhasználási szerződéssel, jogsértőnek tűnik a képregények nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele. (Illetve a jelek szerint a képregények egyes oldalairól készített fotókat az eOldal.hu többszörözte is, és saját tárhelyeiről teszi azokat elérhetővé. Erre utal a fotó elérési útvonala.) Ráadásul mindezeken felül az eredeti művek fordítása miatt magyar jogosultakkal is szükséges lenne megállapodni a felhasználás érdekében.

Mindenesetre optimista maradok. Remélem addig nem szűnik meg az oldal, amíg Góliát, Ulrika és Ivó kalandjait végig nem lapozom újra.

Címkék: , , , , , , , , , , ,