Hírmorzsák #1.7

999 Doe megúszta a felelősségre vonást. Visszafogott vélemény a Hargreaves jelentés kormányzati támogatásáról. Az USÁ-ban is a DtecNet fogja a fájlcserélők IP-címeit gyűjteni. A német internetgazdasági szövetség helyettes vezetője rossz ötletnek tartja az internet-hozzáférés lekapcsolását. Végül a Google Music Betát tesztelte lica. - Hírmorzsák #1.7

999 ismeretlen megúszta a felelősségre vonást - Egy ideje visszatérő téma, hogy egyes filmek előállítói ismeretlen fájlcserélők ezreit perlik be filmek jogellenes megosztásáért (egy idei friss példa erre a Feláldozhatók című mozi). Arról is lehet rendszerint hallani, hogy a bíróságok a sok John és Jane Doe elleni keresetet elutasítják, mondván, hogy azok - a konkrét elkövető személye ismeretének a hiányában - semmit sem érnek. (A Feláldozhatók esetén 23.238-an úszták meg így a pert, sőt, augusztus végén a felperes Nu Images cég bedobta a törölközőt, és önként visszavonta a teljes keresetet.) Tibor kollégámnak hála, most egy újabb ilyen hírről olvashatunk a Chicago IP Litigation blogon. A Light Speed Media abban a kellemetlen megtiszteltetésben részesülhetett, hogy az északi illinoisi körzeti bíróság bírája (Manning) az 1000 ismeretlen alperes közül egy kivételével az összes vonatkozásában elutasította a cég keresetét. Az indokolás nagyon figyelemre méltó: az alperes személyének megállapítása hiányában egyáltalán nem biztos, hogy a BitTorrent kliens segítségével fájlokat megosztó 999 Doe a bíróság illetékességi területéhez tartozott. Hatásos!

Kidugta már a fejét a mormota? - Nemrégiben adtam hírt a Hargreaves jelentésre adott kormányzati válaszról. Dominic McGonigal a Copyright Alliance oldalon publikált bejegyzésében kétségeinek ad hangot a jelentésben foglalt különféle javaslatok elfogadásának tempóját és tartalmát illetően. Groundhog day - mondja ő, jelezve, nem biztos, hogy eljött a tavasz és a megvilágosodás. (És csupán azok kedvéért, akik még nem unják a Hargreaves jelentésről való beszélgetést, íme egy témába vágó bejegyzés a Kluwer Copyright Blogról Guido Westkamp tollából.)

Az USÁ-ban is a DtecNet fogja az IP címeket gyűjteni - A DtecNet cégről már korábban is hallhattuk, hogy a fájlcseréléssel szembeni küzdelem részeként IP címek gyűjtését vállalta Dániában, Írországban, avagy épp Ausztráliában. A nagy titkolózás ellenére úgy tűnik, hogy eldőlt, hogy az Egyesült Államokban nemrégiben tető alá hozott "six strikes" megállapodás keretében végzett IP-cím gyűjtést is a - nemrégiben a MarkMonitor cég által felvásárolt - DtecNet cég fogja végezni - írja a TorrentFreak.

Rossz ötlet az internet-hozzáférés blokkolása - Az SG.hu augusztus 15-ei írása szerint a német internetgazdasági szövetség helyettes vezetője, a mellékelt képen látható Oliver Süme, szerint helytelen megoldás a jogellenes fájlcserélő előfizetők internet-hozzáférésének a lekapcsolása. Süme úr abban is komoly problémát lát, hogy a három csapás rendszerek az állam erőszak-monopóliumát vonja kétségbe. Süme arra is kitért, hogy az illegális fájlcserélés Németországban nem nő olyan mértékben, mint más országokban, és ez részben a legális kínálatnak köszönhető, melynek eredményeként a legális online értékesítésből származó bevételek 2003 és 2009 között megnyolcszorozódtak.

Milyen a zene a Google felhőben? - Lica írásában, mely az Indexen jelent meg, a nemrégiben nyilvánosságra hozott Google Music Beta használatáról, előnyeiről és hátrányairól olvashatunk. Rendkívül tanulságos cikk, még akkor is, ha a szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokból érhető el teljes valójában.

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,