A Starzone működéséről

A Mi a helyzet? sorozat egy júliusi számában tettem említést a SPAR által beindított Starzone zenei letöltő oldalról. A hétvégén végre hozzájutottam egy ingyenes letöltést biztosító grátisz kártyához. Tekintsük végig, miként lehet letölteni a Starzone oldalról dalokat. Mennyire könnyű, mennyire nehéz? Mekkora a kínálat? Nézzük mindezt sorjában.

A weboldal igényesen kialakított felületén a felhasználónak először regisztrálnia kell, hogy a mellékelt képen is látható felületen az akciós kupon kódszámát begépelve egy pont (kredit) a felhasználó profiljánál jóváírásra kerüljön. Ezt követően már jöhet is a keresés. A weboldalon egyelőre csak 78 előadó/zenekar sok-sok dala érhető el. Az akció vészesen közeledő határideje fényében valószínűleg e szám már nem fog változni. (A dalokat nem kívántam megszámolni, pár ezer biztosan van.)

Mivel hamarosan balatoni pihenést szervezek a párommal, úgy gondoltam, hogy valami olyan dalt keresek, ami e címszóhoz és érzésvilághoz köthető. A pihentető Santana dalok már megvannak, chill out jellegű zenekarokat nem véltem felfedezni, mégis a csodával egyenértékű, hogy a Budapest Bár egyik albumán egy tökéletes dalra bukkantam Hullámzó Balaton címmel. Nagy örömmel fordítottam tehát egyetlen kreditkémet e dalra.

A letöltés menete nagyon egyszerű. Irány a kosár, ahol folytatás helyett (nincs miből) a vásárlás véglegesítése mellett döntök. A megrendelés részleteinek áttekintése után - egy dalról szó lévén - mellőzőm a letöltési managerek alkalmazását, és a manuális letöltés mellett döntök. Újabb kattintás után pedig már a záró oldalra jutok, ahol a letöltés ikon is feltűnik. A 320kbps-os dal 4:41 hosszú, majdnem 11 mega méretű. A minősége természetesen jó, a célnak megfelel. (Bárcsak LP rajongó lehetnék, de hát nincs lejátszóm. Így én már be kell, hogy érjem a CD-vel és az mp3 fájlokkal.) És persze a muzsika is tetszetős, már várom a badacsonyi naplementés borozást.

A Starzone oldala tehát jól kezelhető, sajnos a dalok száma félelmetesen alacsony, mondjuk ebből a magyar-külföldi zene aránya lehetne kicsit jobb is, de egyáltalán nem vészes (62-16 a végeredmény a külföldiek javára), a kreditek jóváírása nagyon gyors, pillanatokkal később már letölteni is lehet. Mindössze három lépcsős a történet, nincsenek zavaró reklámok, felhasználási feltételek átolvasására kötelező oldalak, a fájl minősége semmi kivetnivalót nem hagy maga után. A letöltés kapcsán egyébként hasznos e-mailes tájékoztatást is kap a fogyasztó, bár a mindössze néhány, egyértelmű ikonra történő klikkelést igénylő letöltést el se lehet rontani.

Ennek fényében továbbra is tartom: természetesen csak a 2500 forintos vásárlásonként járó ingyenkuponért nem fogok a SPAR-ba járni, de amennyiben a szeptember 11-ei akció zárását követően is fennmarad az oldal, felturbózzák még pár száz ezer dallal, legalább tartják a 20%-os magyar dal arányt, és nem drágítanak a 129Ft-os egységáron, akkor mindenkit e szolgáltatás használatára fogok buzdítani.

Update #1: Bár a Sony képviselőivel a Facebookon folytattam egy kis eszmecserét, ennek ellenére nem írtak kommentet e bejegyzéshez. Tájékoztatásuk fontosságára tekintettel azonban én kívánom jelezni, hogy a Starzone oldalról elvileg kb. 400.000 dal érhető el. A 78 említett előadó/zenekar a "népszerűk" táborát jelenti, de a keresőfunkcióval sokminden más is elérhető.

Címkék: , , ,