Hírmorzsák #1.11

Csökken a netes forgalom Új-Zélandon. Terry Hart szerint lopás a szerzői jogsértés. A Google egyre hatékonyabban lép fel az online szerzői jogsértésekkel szemben. Internet cenzúra az Egyesült Királyságban. Végül egy német bírósági döntés szerint a HanseNet ISP nem felel a fogyasztók által elkövetett szerzői jogsértésekért. - Hírmorzsák #1.11.

Csökken a netes forgalom Új-Zélandon - Szeptember 1-én hatályba lépett a három csapás rendszere Új-Zélandon, s már meg is jöttek az első hírek az első napok eseményeiről. Talán nem trend egyelőre, érvel az Orcom ISP vezérigazgatója, de a külföldről érkező adatforgalom kb. 10%-kal esett vissza. Az értékelés helyesen visszafogott. Nem tudni pontosan, hogy a három csapás rendszernek köszönhető-e mindez, noha ennek komoly a valószínűsége. Kíváncsian várom a további fejleményeket.

Érdekességek Terry Hart blogján - A Copyhype blognak a mellékelt képen látható szerzője az elmúlt napokban két érdekességgel is szolgált, ezért ezeket inkább csokorba gyűjtöm. Az első írásával ő is beszáll az általam a Hírmorzsákban már vesézgetett (lásd előbb itt, majd itt) "lopás-e a szerzői jogsértés" diskurzusba. Szerinte igen. Másik bejegyzésében arra tért ki, hogy már az Operation in Our Sites fedőnevű domain lefoglalások előtt is voltak hasonló akciók az Egyesült Államokban. Ez még nekem is új!

A Google még hatásosabban lép fel az online szerzői jogsértésekkel szemben - A Google szeptember elején tette közzé jelentését arról, hogy milyen jelentős fejlesztéseket eszközöltek az online szerzői jogsértések (különösen a fájlcsere) kiszűrésére az elmúlt hónapokban. Még januárban posztoltam arról, hogy a Google AutoComplete  szolgáltatása nem jelenít meg minden kulcsszót. A most közzétett információk szerint a Google tovább erősítette "anti-piracy" eszköztárát, s egyrészt az értesítési és eltávolítási gyakorlatot sokkal gyorsabbá tették (például az értesítések közel 75%-áért felelős 12 legnagyobb céggel szorosabb együttműködést valósítottak meg). Másrészt az AdSense programot immáron nem használhatják a "kalóz oldalak" (noha a Google bevallása szerint annyian vannak, hogy egy-kettő biztos átcsúszik a szűrőn). Végül a Google mindent megtesz azért, hogy a jogszerű szolgáltatások láthatósága erősödjön. Minderről lásdt a ComputerWorld és a TorrentFreak bejegyzését.

Internet cenzúra az Egyesült Királyságban - Kiváló elemzést publikált Max Rowlands "UK: Internet censorhip looms as government finds alternatives to flawed Digital Economy Act" címmel a statewatch oldalon. Ebben azt elemzi a szerző, hogy milyen hatással járhat majd az a nemrég meghozott bírósági döntés, mely szerint szerzői jogok megsértésére alapozott keresettel a brit szerzői jogi törvény alapján is elrendelhető az érintett weboldalak blokkolása. Rowlands ráadásul kritikával illeti a brit jogalkotót amiatt is, hogy míg e blokkolás eredendően a Digital Economy Act részekéntkerült törvényi szinten bevezetésre, a fenti bírósági döntés után azonnal hatályon kívül helyezte a DEA kérdéses részét, mondván, hogy a blokkolás kérdése a szerzői jogi törvény alapján is megoldható.

Nem felel az ISP a fájlcserélők tetteiért - Ritkán hallok német bírósági döntésekről, ezúttal mégis ilyenről tudok beszámolni. A kölni regionális bíróság friss döntése szerint az internetszolgáltatók (ISP) az elektronikus kereskedelmi szabályok alapján egyszerű adatátvitelt végeznek még a fájlcserélők által lekövetett szerzői jogsértések alkalmával is, s ezért őket, amennyiben megfelelnek a vonatkozó jogszabályi követelményeknek, mentesülnek a fogyasztók által elkövetett szerzői jogsértések miatt esetleg keletkező felelősség alól. (Mivel a döntés nem jogerős, azért kíváncsi leszek a folytatásra is. A TorrentFreak információi szerint amúgy az alperes a HanseNet ISP volt, mely azonban 2011. márciusa óta a Telefónica Germany tulajdonába került. A mellékelt logó a HanseNeté volt, de hogy miért Alice van rá írva, az nekem talány.)

Címkék: , , , , , , , , , ,