Konferencia a szerzői és az emberi jogokról

Több mint egy éve részt veszek egy TÁMOP tudományos kutatási programban, melynek keretében - egy könyv valamint több tanulmány megírása, konferencia-előadások tartása és egyéb apróságok mellett - egy nemzetközi konferencia megszervezése is a feladatom. Nos, a konferencia immáron élesítésre került: 2012. február 25-én megrendezésre kerül a "Copyright and Human Rights in the Information Age: Conflict or Harmonious Coexistence" című rendezvény Szegeden.

A konferencia kiinduló pontjául kutatásaim azon eleme szolgál, miszerint korunk szerzői jogát minden eddiginél nagyobb kihívások elé állítja a digitális technológiák térnyerése, illetve ennek részeként a fájlcserélés megerősödése. Ez a végtelennek (kilátástalannak, szinte már abszurdnak) tűnő csatározás egyik oldalról a jogérvényesítés túlhajszolásához, másrészről viszont új érvek felszínre töréséhez és szereplők megerősödéséhez vezetett. Utóbbira kiváló példa a kalózpártok térnyerése (lásd a berlini parlamenti választások eredményét, avagy épp a kalózpártok hazai aktivizálódását), előbbire pedig az olyan gondolatok elterjedése, mint hogy az "internet-hozzáférés emberi jog" lenne.

A fejemben már egy jó ideje az a gondolat kering, hogy ennek az utóbbi érvelésnek mennyi a létalapja. Ismertek ugyanis olyan példák, melyek ezt megerősíteni látszanak (a HADOPI 1 törvényt elkaszáló francia alkotmánytanácsi határozat említette ezt, magam is bemutattam a fenti érv mellett kiálló Frank La Rue jelentését, vagy az EBESZ dokumentumát). Ezzel együtt talán kissé elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy az internet-hozzáférés emberi jog volna. Az emberi jogként történő deklarálásnak ugyanis megvannak a maga kritériumai, melyeknek a hozzáférés lehetősége még nem biztos, hogy képes megfelelni.

A konferencia tehát arra keresi a választ, hogy mennyi lét- és/vagy valóságalapja van ennek a felfutóban lévő retorikának. Előadóinktól és résztvevőinktől (kiknek száma szerencsére napról-napra nő) intenzív vitára számítok. Neveket egyelőre nem akarok elárulni, de a színvonalas vita gyakorlatilag biztosra vehető.

A konferencia ingyenes, azon bárki részt vehet, nyelve pedig az angol. Előadónak csak úgy lehet jelentkezni, ha az alábbi Call for Papers-ben foglaltak szerint 2012. január 16-ig egy 500-600 szavas absztrakt benyújtásra kerül. Várunk mindenkit szeretettel a hazai szerzői jogi közösségből! (Mivel a konferencia angol nyelvű, hamarosan egy angol posztot is készítek, hiszen a külföldi szerzői jogászokat is örömmel látjuk. Hárman már biztosan résztvevői a rendezvénynek.)

Eddigi előadóink: Bakos Eszter, Bodó Balázs, Enrico Bonadio, id. Ficsor Mihály, Gyenge Anikó, Ivacs Gabriella, Kovács György, Stefan Larsson, Nikita Malevannyy és Yifat Nahmias, Molnár István, Tuomas Mylly, Mark Shugurov, Irina Shugurova, Stump Krisztina, Szabó Imre, Tomori Pál, illetve Peter Yu.

Call for Papers

Címkék: , , ,