Három a "cloud" igazság

Az elmúlt hónapokban két olyan új online zenei szolgáltatásról adtam hírt, melynek lényege szerint a felhasználók a számítógépeiknek fellelhető dalokat a szolgáltató szervereire tölthetik fel, melyekhez aztán bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek a későbbiekben. Az Amazonhoz és a YouTube-hoz képest azonban jelentős előnnyel indulhat az Apple új iCloud szolgáltatása: a cég igyekszik minden jogosulttól engedélyt kérni.


Az Amazon és a YouTube a zenei kiadókkal és jogosultakkal folytatott tárgyalások megfeneklése miatt döntött úgy, hogy azok engedélye nélkül is belevág az új tárhelyszolgáltatásba. Érvelésük szerint az, hogy a magánszemélyek magáncélból töltik fel a jogszerűen megvásárolt tartalmaikat a cég központi szervereire, a fair use teszt védelmében részesül. Hogy ez az érvelés megállná-e a helyét a bíróságon, egyelőre kérdéses (elég nagy a káosz az USA szövetségi felső bíróságain a digitális felhasználásokkal kapcsolatos perekben).

Az azonban bizonyos, hogy elég jelentős faktorként léphet be ebbe az analízisbe az Apple által jövő héten - épp San Franciscóban - bejelenteni tervezett iCloud szolgáltatás. Az Apple ugyanis a New York Times cikke szerint addigra sikerrel lezárhat minden egyeztetést a szerzői jogok tulajdonosaival, ily módon gyakorlatilag minden dalt engedéllyel fog kínálni az iCloud keretében.

Ezzel ráadásul az Apple némi "versenyelőnyre" is szert tehet. Nem csupán a világosabb jogi helyzet miatt (minden bizonnyal többen is azért fogják az Apple-t választani, mert biztosak lehetnek abban, hogy felhasználói fiókjuk, illetve elköltött dollárjaik nem fognak veszendőbe menni), hanem azért is, mert az iTunes és az iCloud összekapcsolásával nem lesz szükség újbóli feltöltésre. A felhasználó az iTunes fiókjában lévő valamennyi dalhoz hozzáférhet majd, elkerülve ezzel a hosszú órákon át tartó másolás procedúráját.

A tárgyalások tehát még nem zárultak le véglegesen, de az esély óriási. S ha minden rendjén halad, akkor az Apple egy újabb fronton válhat a fogyasztók kedvencévé. Az Amazon és a YouTube pedig felkötheti a gatyáját.


Update #1: Köszönöm, hogy az ITCafé szemlézett e bejegyzésből.

Update #2: Szinte hihetetlen, de pont amellett az épület mellett haladtam el a mai reggel (mikor hazaindultam San Franciscóból), amelyben az Apple feltehetőleg a bejelentést fogja tenni az iCloud kapcsán. Az épület másik pontjáról be lehetett látni az üvegfalon, ahol világos reklámplakátok hirdették az új szolgáltatást.

Update #3: Ahogy várni lehetett, meg is történt a bejelentés. Íme a New York Times cikk a témáról. És tényleg amellett az épület mellett mentem el, ahol mindez történt!

Update #4: Az ESZERINT blog is foglalkozott a témával.

Címkék: , , , , , , , , ,