Hírmorzsák #1.10

Parlamenti bizottság előtt a Hargreaves jelentés. Bajban a YouTube letöltő alkalmazások? Könyvajánló: Jogsértő nemzet. Szorul a hurok a Hotfile nyaka körül. James Gannon a DMCA-t szigorítaná. - (Jubileumi) Hírmorzsák #1.10!


Parlamenti bizottság előtt a Hargreaves jelentés - Az angol (nagybetűs) Parlament egyik bizottsága ("Business, Innovation and Skills Committee") bejelentette szándékát a Hargreaves jelentés alapos áttanulmányozására, írja az 1709Blog. Az egyedüli probléma ezzel első blikkre az, hogy nem annak tartalmát kívánja a bizottság részletesen megtárgyalni, hanem újabb, a jelentés által nem tárgyalt kérdésekre kíván kitérni. Szeptember 5-ig újabb beadványokat vár a bizottság a szellemi tulajdonjog reformját illetően. Talán aztán valami történni is fog. (Az igazán bátor érdeklődők számára Dugie Standeford IP Watch oldalon megjelent bejegyzése is olvasásra méltó lehet.)

Bajban a YouTube downloader alkalmazások? - A TorrentFreak híre szerint 25 nagy zenei kiadó pert indított a YouTube tartalmak tartós letöltését segítő TubeFire szoftver tulajdonosa, a MusicGate ellen Tokióban. A keresetben a felperesek 3 millió dolláros kártérítés megfizetését és a szolgáltatás felszámolását követelik. Még csak véletlenül sem tudok japánul, de az inkriminált TubeFire weboldalán a mellékelt ábra szerinti szöveg olvasható. Az augusztus 23-ai dátum fényében úgy gondolom, hogy a szöveg az oldal ideiglenes bezárásáról szólhat. Mindenesetre izgalmas kérdés lesz, hogy más országokban is perre számíthatnak-e a YouTube letöltő alkalmazások és azok alkotói?

Könyvajánló: Jogsértő nemzet - John Tehraniannal már három konferencián is egy panelben tartottunk előadást, legutóbb épp a san franciscói Law and Society éves konferenciáján, ahol "Infringement Nation" című könyvét "reklámozva" tartott előadást a szólásszabadság és a szerzői jog kapcsolatáról. Már akkor boldogan jelezte, hogy az Oxford University Press adja ki kötetét, amely mostanra már a könyvesboltok polcaira is felkerült. A kiadványról az 1709Blog tett közzé egy közepesen hosszú ismertetést. Remélhetőleg többek érdeklődésére is számot tart majd a kiadvány, nem csak az enyémre.

Szorul a hurok a Hotfile nyaka körül - A Hírmorzsák #1.3-ban adtam hírt arról, hogy a filmipar által perbe vont Hotfile DDL szolgáltató igyekszik elérni, hogy a bíróság ne kötelezze a felhasználói IP-címek, a korábbi teljes forgalom adatainak, a top 500 adatgeneráló személyére utaló adatoknak, a cég anyagi helyzetével összefüggő adatoknak, végül a Hotfile forráskódjának a kiadására. Az eljáró floridai szövetségi bíróság - a TorrentFreak híre szerint - augusztus végén döntött: a forráskód kivételével minden adat kiadására köteles a Hotfile, mivel Jordan bíró szerint ezek mind szükségesek annak bizonyításához, hogy felelős-e a DDL szolgáltató a szerzői jogok megsértése miatt. Jordan egyúttal elutasította azt a több esetben is felhozott alperesi kifogást, miszerint az adatok kiszolgáltatása magántitkok sérelmével járna. A fentiek azonban nem adnak választ arra, hogy az MPAA köteles-e a maga "anti-piracy" stratégiájának kiszolgáltatására. Folytatás következik tehát!

MP3Tunes másként: szigorítsuk a DMCA-t? - James Gannon, akinek a DDL szolgáltatóknak a PROTECT IP Act hatálya alól történő kivétele kapcsán felhozott érveit korábban kritizáltam, ezúttal a friss MP3Tunes ügyről alkotott - jobban körbe írt - véleményt. Persze Gannon konklúziója ezúttal sem a legjobb szerintem. Ő úgy érvel, hogy szorítsuk csak meg a DMCA szabályokat, mert ha egy online szolgáltatás jelentős részt, de nem egészében, jogsértő célokra szolgál, akkor már biztosan hivatkozhat a felelősségkorlátozási szabályok "joghézagszerű" rendelkezéseire. Mr. Gannon, szerintem ez így nem igaz. Az MP3Tunes döntés világosan fogalmazott: ha az elektronikus kereskedelmi szolgáltató törölte a kérdéses tartalmat, akkor minden rendben - ahogy a DMCA írja. Ha meg nem törölte, akkor bukta van - ahogy a DMCA írja. Ettől még nem kell joghézagért, meg szigorításért kiáltani!

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,