Szemezgetés - EDRi-gram #9.21-23

Hosszú ideje annak, hogy utolsó EDRi-gram szemezgetésemet közzétettem volna. Mentségemre szóljon: sok-sok egyéb érdekesség történt azóta. Most gyors léptekben fussunk végig azon, hogy mi maradt eddig ki.

A #9.21-es szám egyik legfontosabb híre az volt, hogy a helsinki körzeti bíróság ideiglenes intézkedés keretében kötelezte az Elisa ISP-t a The Pirate Bay blokkolására. Ugyanebben a számban hallhattunk arról is, hogy az Európai Parlament ipari ügyekkel foglalkozó bizottsága október 20-án a nyitott internet és a netes semlegesség mellett kiálló határozatot fogadott el. (Laci, ugye hallunk majd erről?) Az EDRi arról is beszámolt, hogy az Európai Bizottság október 28-án egy ajánlást fogadott el a kulturális örökség digitalizálásáról, tovább sürgetve az Europeana pozícióinak erősítését. No, erről külön posztot szeretnék készíteni.

A #9.22-es számban olvasható volt az EDRi válasza az audiovizuális művek online terjesztésével kapcsolatos zöld könyvre. Ugyanebben a számban olvashattunk a szervezetnek a netes semlegességgel kapcsolatos - épp a 9.21-es számban említett - európai parlamenti bizottsági határozattal kapcsolatos véleményét.

A #9.23-as szám vezércikke mi más lehetett volna, mint a Scarlet v. Sabam ügyben hozott bírósági ítélet.Úgy fest, hogy a hollandok komolyan veszik az átlátható nemzetközi jogalkotást. A holland parlament ugyanis kijelentette, szeretne megismerni minden dokumentumot az ACTA elfogadásával kapcsolatban. A holland gazdasági miniszter erre csak azzal a feltétellel lett volna hajlandó, ha a képviselők semmilyen információt nem hoznak nyilvánosságra. (De komolyan... miért???) A holland honatyák azonban kötik az ebet a karóhoz. Többségük ugyanis csak akkor hajlandó az ACTA-ról tárgyalni, ha feltétel nélkül nyilvánosságra hozzák az összes dokumentumot.

Végül, az igazat megvallva, a #9.24-es számban nem találtam olyat, amiről blogolni kellene. Így is elég információ található a fentiekben.

Címkék: , , , , , , , , , , ,